Városlista
2019. június 18, kedd - Levente

Hírek

2019. Június 06. 18:58, csütörtök | PR

Fűnyírási kisokos - avagy így válasszunk fűnyírót a kertünkbe

Fűnyírási kisokos - avagy így válasszunk fűnyírót a kertünkbe

A fűnyírás szezonja már elkezdődött, a nagyobb esőzések után megállíthatatlanul nő a gyep. Ennyi idő alatt kiderülhetett már, hogy szükségünk van-e egy új fűnyíróra, vagy elég szervizelni a régit.

Most leginkább azoknak szeretnénk segíteni, akik új fűnyíró vásárlása mellett döntöttek, de tanácstalanok, hogy melyik is lenne a legmegfelelőbb a kertjükhöz. Mert elsősorban a kert adottságai határozzák meg, hogy milyen gépre érdemes beruházni, de nem szabad az emberi tényezőt figyelmen kívül hagyni a választásnál.

A kert adottságai

Tehát akkor, ha csak a kert adottságait vesszük figyelembe, a méret már lehet egyfajta kiindulópont.

A kisméretű kertet kb. 800 m2-ig számolják, ehhez általában az elektromos vagy akkumulátoros fűnyíró elég szokott lenni a rendszeres munkához. A közepes kert kb. 2000 m2 méretig tart, a kertgondozáshoz ekkor a szakemberek már inkább a benzines fűnyírót javasolják. Az ennél nagyobb kerthez már a fűnyíró traktor lehet a praktikus megoldás.

Ami megkönnyítheti (vagy inkább megnehezíti) a döntést, hogy ma már minden mérethez találunk mindegyik típusba tartozó fűnyírót. Azaz a gyártók már tudnak például elektromos fűnyírót közepes méretű kerthez is ajánlani. Egy előkerthez azonban bőven elég például egy suhanó fűnyíró is. A suhanó fűnyíró akkumulátorral is működtethető, könnyű vele dolgozni, ráadásul kis helyen is elfér. 150 m2-ig javasolják ezt a típust használni.

Az emberi tényező, azaz ki nyírja a füvet?

Könnyen előfordulhat, hogy már a fiatalabbak is szívesen kiveszik a részüket a kerti munkákból, idősebbeknél meg kifejezetten hobbi a szép kert és annak ápolása.


Ezért gondoljunk arra, hogy ha fiatalabbak, nők és idősebbek is használnák az új fűnyírót, ők is könnyen tudjanak boldogulni vele. Azaz ne kelljen túl nagy erőt kifejteni a toláshoz, könnyen lehessen vele manőverezni, ami csak lehet, az állítható, személyre szabható legyen, vagyis állítható legyen a tolókar magassága és a sebessége. Könnyű legyen a gép és a fűgyűjtő kosár is, ha olyat választunk, amihez tartozik. Sőt, gondolkodhatunk akár önjáró fűnyíróban vagy robotfűnyíróban is!

A vágás-ügy

Ha egyenletes gyepet szeretnénk, akkor a 42-46 cm vágásszélesség ideális lehet. Ennél szélesebb vágásszéleségű fűnyíróval ugyan gyorsabban lehet haladni, de nem biztos, hogy mindenhol egyenletes lesz a pázsit. A nagyobb vágásszélességű fűnyírót nehezebb mozgatni, mert maga a gép is nagyobb. Ha kicsi a kertünk, akkor pedig elég a kisebb, 32-36 cm-es vágásszélességű fűnyíró is. A vágásmagasság esetében is az állíthatóság legyen a szempont, azaz mi a minimum és maximum érték (miliméter), ami között változtathatjuk, általában 20 mm körül szokott lenni a minimum.

Kések és zajszint

A fűnyíró késháza lehet műanyag és fémborítású. Mindkettő jó, de ha fémet választunk, akkor a fő szempont az, hogyan van megmunkálva, mert attól függően lesz ellenállóbb az időjárási viszonyoknak és a használatból fakadó behatásoknak.

Maga a kés acélból készül, annyi eltérés lehet a modellek között, hogy speciális formájú vagy épp rozsdamentes a kés. A fűnyírók késeinek eltérő lehet a hossza típusonként és gyártónként. Egyenetlen talajnál fontos kérdés a késhossz, mert ha döccen egyet a fűnyíró, akkor ugye a kések is, és ott a füvön meg tud látszani az eltérés.

A zajszintet mindegyik fűnyírónál feltünteti a gyártó. A zaj mértéke leginkább attól függ, hogy hogyan áramlik a levegő a késházban a fűgyűjtéskor. Ha egy kicsit is odafigyelünk másokra, a környezetünkre, akkor a lehető legalacsonyabb zajszintű modell mellett döntsünk, hogy a szombat és vasárnap kora reggelek mindenkinek békében telhessenek!

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 17. 17:00, hétfő | PR

Hol tart most a győri ingatlanpiac?

Az ingatlanárak napjainkban rendszerint a megyeszékhelyeken és a fővárosban a legmagasabbak. Az okok egyértelműek, hiszen a kedvező elhelyezkedési és oktatási lehetőségek -

2019. Június 13. 10:36, csütörtök | PR

Nemzetközi és magyar sztárokkal indul az országos kerékpár fieszta

11 megyén és 100 városon át vezet Magyarország legnagyobb kerékpárversenye

2019. Június 06. 18:57, csütörtök | PR

Milyen notebookot vegyünk otthonra?

Mindegy, hogy laptopnak vagy notebooknak hívjuk, mindkettő ugyanúgy a hordozható számítógépet jelenti. A kérdés az, hogy tudjuk-e, hogy milyen típusúra van szükségünk otthoni használat esetén.

2019. Június 05. 09:14, szerda | PR

Innovatív takarítás

Ma már a takarítás sem olyan, mint régen. Jól tudja ezt Magyarország piacvezető takarítással foglalkozó cége a Jánosik és Társai Kft.