Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Március 04. 08:16, szerda | Helyi

Győri és Győr környéki civil szervezetek programajánlója

Győri és Győr környéki civil szervezetek programajánlója

Február 28.-án a Civil Információs Centrum hagyományteremtő szándékkal indított Civil Sajtóreggeli eseményén ismertették a programokat, elképzeléseket. Ezt foglalja össze alábbi cikkünk.

Magunkért Gyermekeinkért - szülőcsoport foglakozások indulnak tavasszal a Máltai Szeretetszolgálatnál

Csoportfoglalkozásokat indítanak szülők és leendő szülők számára 2020. év tavaszán a Máltai Szeretetszolgálatnál. Küldetésüknek tekintik, hogy a leendő és gyakorló szülőkkel beszélgessenek a szülőségről és gondolkodjanak együtt új családi minták kialakításáról, figyelembe véve a gyermekek aktuális életkori sajátosságait és szükségleteit.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat sok szálon kötődik a fiatal családokhoz. A kisgyermekes családok problémáit testközelből ismerik, hiszen hét éve működnek Győrben a Családi Kör programjai.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy nincsenek egyszerű helyzetben a mai szülők. Felbomlottak a nagycsaládi közösségek, és akár távolra is kerülhetnek az újonnan létrejött Családok a gyökereiktől. Az idősebb korosztály ismeret- és tapasztalat-anyaga így már nem képes áramolni a fiatal szülői generáció felé, a fizikai távolság és a szülők túlterheltsége ismeret- és türelemhiányt eredményez.

A szülővé válást régen nem kellett tanulni, hiszen a fiatalabb generáció magába szívta ezeket az ismereteket, praktikákat a nagycsaládi közösségben. Most arra van szükség, hogy tanítsuk, képezzük a szülőket!

Az IME 2012 óta létezik bejegyzett szervezetként.

Három állandó működési területükön (diákszínjátszás, improvizáció, színház- és színházi nevelés) kívül koncertek, találkozók, fesztiválok, vendégelőadások szervezésével is foglalkoznak. Tartottak és tartanak drámaórákat, kommunikációs tréningeket. Széles körűen működnek együtt az önkormányzattal, kulturális és oktatási intézményekkel, egyéb szervezetekkel és informális kezdeményezésekkel is.

Az elkövetkezendő időszakban megrendezésre kerülő nagyobb eseményeik:
2020. április 6. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó, Győr-Moson-Sopron megyei forduló
2020. április 22-24. I. Győri Tantermi Színházi Szemle
2020. május 15-17. IX. GIF - nemzetközi improvizációs fesztivál


"FUTaNYÚL" futóverseny.

2004 óta minden évben megrendezett futást, ahol nincs díjazás, nincs idő korlát, de van motiváció, hisz minden évben több százan, családok, idősebbek, fiatalok, férfiak, nők, gyerekek, sportolók, csupán kedvtelésből futók, kutyával vagy anélkül állnak rajthoz, hogy teljesítsék a 3,5 km hosszú távot, Húsvét Vasárnap. Ajándék nélkül viszont senkit sem engednek el. Támogatók segítségével jut mindenkinek póló, ásványvíz, valamint egy kis meglepetés.

Az idei évben 2020 április 12. Húsvét Vasárnap kerül megrendezésre. Regisztráció 8.00, start 9.00órakor.

Ugyan ezen a napon, a sétálni vágyók geocatching túrán vehetnek részt, amely 10 órakor indul a nyúli sportpályáról. Kisgyermekes családok, baráti társaságok, idősebbek jelentkezését várják, akik nem szeretnének futni, de mozgásra vágynak.

A táv kb. 3 km, mely alatt 6 GPS koordinátával megjelölt pontnál 1-1 papír nyuszi darabkát találnak, melyet fel kell ragasztani a lapjukra. Amennyiben a puzzlet kirakják és visszaviszik a sportpályára, ajándékot kapnak.

Kutassy-túra Sokorópátkán

Sokorópátka hőseire, a szabadságharcos Kutassy Pálra és Ignácra emlékeznek a 2020 március 14-i túrával, melyet a szabadságharc dátuma miatt 48, 3 és 15 km távokon szerveznek.

A túra során Sokorópátkát és környékét barangolhatják be a résztvevők. Igazi közösségi összefogás a szervezés, hiszen a település Önkormányzatán és a Sokorópátkai Óvoda Bölcsőde ÁMK-n kívül nagy szerepet vállal a szervezésben és lebonyolításban a Sokorópátkai Nőegylet, a Pannontáj-Sokoró Natúrpark, valamint a frissítőpontokon fogyasztható harapnivalót a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület biztosítja. A túra része a Kutassy Napoknak, mely keretein belül tanulmányi versenyek kerülnek megrendezésre a Sokorópátkai Általános Iskola szervezésében, majd március 15-én szintén helyi intézményi és helyi civil szervezetek összefogásával készülnek egy szép ünnepségre, koszorúzásra a Kutassy Parkban.


Gyermekhét a Gézengúz Alapítványnál

2020 májusában kerül megrendezésre a gyermekhét a Gézengúz Alapítvány szervezésében.


50 éves a Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesülete

Ebből az alkalomból 2020. május 10-én nagyszabású rendezvényt tartanak Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal dísztermében, szakmai előadásokkal és ünnepi közgyűléssel. A rendezvény kapcsolódó programja lesz a négy napon át megtekinthető Jade Bonsai kiállítás.

„CIVIL INFO- FALUSI CIVIL ALAP” – országos tájékoztató rendezvénysorozat két rendezvénye Győr-Moson-Sopron megyében 2020. április 1-én 9:00 órakor Sopronban és 13:00 órakor Győrben. A Civil Információs Centrum munkatársai a rendezvényre várják a megye valamennyi, 5000 lakosnál kisebb településéről a szervezetek képviselőit és a polgármesteri hivatalok munkatársait.

Civil Véradás – április második felében véradásra várják a civil szervezetek képviselőit, tagjai és mindenkit, aki ezen civil kezdeményezésben részt szeretnének venni Győrben. A pontos időpont később kerül kihirdetésre a Civil Információs Centrum által.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.