Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Február 22. 15:59, csütörtök | PR

Gyors hitelfelvétel? Erre a 4 buktatóra figyeljen

Gyors hitelfelvétel? Erre a 4 buktatóra figyeljen

Rohanó világban élünk - tartja a közhely, amit komolyabban nem is lehet megcáfolni. Gyorsétterem, rapid randi, szélessávú internet: szinte nincs olyan területe az életnek, ahol ne az örök loholás lenne jellemző.

Mindenhova sietünk, mégis folyamatosan időhiányról szól a panasz.

Álljunk meg egy pillanatra, és gondoljuk át, hogy rendben van-e ez így, vagy az árral sodródás helyett jó lenne végre visszanyerni az irányítást saját hétköznapjaink céljaink, időnk felett? Az Oney azt javasolja, hogy ne mondjunk le a tudatos döntéshozatal lehetőségéről, még ha a közgondolkodás egyébként másra is ösztönöz. Cikkünkben adunk néhány tippet a pénzügyi tudatossághoz, így a kölcsönfelvétel nem a magas fordulatszámú, ezáltal átgondolatlan döntések közé tartozik majd.

1. Ne dőljön be a periódikusan változó törlesztőrészletek csábításának!

Habár manapság már inkább csak a lakáshitelekre jellemző, a változó kamatláb csapdájába sajnos még személyi kölcsön kapcsán is belebotolhatunk. A csábító ajánlatokért bizonytalansággal kell fizetni, legalábbis ami a megadott kamatperióduson kívüli időszakot illeti. Válasszon a futamidő végéig fix kamatozású személyi kölcsönt, és ne sajnálja az időt a különböző ajánlatok összehasonlítására, egy személyes pénzügyi terv összeállításával egyidőben.

2. Elő a nagyítóval!

Hitelbírálati díj, folyósítási díj, folyószámlanyitás díja - sok helyen ún. “kezdeti díjként” utalnak a különböző mellékes tételekre, amelyekre érdemes külön figyelmet fordítani. Járjon utána online vagy személyesen, pontosan hogyan indul, folyik le és zárul majd a törlesztési folyamat. Van-e lehetőség például előtörlesztése, és ha igen, mekkora díjjal jár? Kell-e számlát nyitni a pénzintézetnél, van-e átutalási díj? Mi történik, ha nem tud fizetni egy vagy több hónapon keresztül?

Ha teheti, szánjon rá egy estét a kiválasztott pénzügyi szolgáltató szerződési feltételeinek átmazsolázására is - még ha a sok bonyolult jogi szöveg kissé kínainak is hathat, sok álmatlan éjszakától kíméli meg magát, ha tájékozottan lép egy kölcsön jogviszonyba.

3. Addig nyújtózkodjon, amíg…

Tekintse át bevételeit és állapítsa meg az ún. szabadon felhasználható jövedelem mértékét a személyes, vagy a családi kasszában. A szabadon felhasználható jövedelem az az összeg, ami a lakhatás és az állandó havi kiadásokon felül a kasszában hónapról hónapra marad. Amellett, hogy objektívan felmérjük, mekkora összeget tudunk havonta a hitel törlesztésére allokálni, azt is gondoljuk át, hogy szeretnénk a visszafizetésen inkább gyorsan túlesni, vagy esetleg megbékélünk egy hosszabb hitelperiódus gondolatával is.

A személyi kölcsönöket is nyújtó Oney, például az MNB kezelésében működő Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ hitelkalkulátorát ajánlja ahhoz, hogy még több információhoz jusson az érdeklődő és a lehető legjobb hitelt találja meg.

4. Előtörlesztési díj

Egy hitel felvételekor érdemes megvizsgálnia az előtörlesztési díj mértékét is. Jó ha tudja, hogy a pénzügyi szolgáltatók az előtörlesztési díjaikat a törvényben meghatározott mértékben kötelesek korlátozni, melyet a hirdetményekben szabályoznak.

A felelős hiteligénylés jegyében hozott, átgondolt döntésekkel elkerülhetjük a káoszt, és visszanyerhetjük az irányítást pénzügyeink felett. Ez pedig hosszú távon általános jóllétünkre is pozitív hatással lesz!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.

2024. Március 26. 08:17, kedd | PR

A szellemi alkotások kiaknázatlan értékek egy vállalkozásban

Dubaiban a kedvező pénzügyi feltételek mellett az iszlám jogrend is maximális védelmet nyújt