Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Július 22. 15:05, hétfő | Belföld

Három olasz tenor nyitja meg Szombathelyen az Iseumi Játékokat

Három olasz tenor nyitja meg Szombathelyen az Iseumi Játékokat

Olasz tenoristák gálaműsorával július 24-én, szerdán megkezdődnek az Iseumi Játékok Szombathelyen, a szabadtéri előadásokon musicalt, valamint opera, operett és jazzdalokat ötvöző koncertet is műsorra tűznek.

A három tenor gálán Giorgio Casciarri, Domenico Menini és Alessandro Goldoni énekel, a zenei hátteret a Savaria Szimfonikus Zenekar adja. A nápolyi dalok – az olasz belcanto – M Denis Biancucci zongorakíséretével hangzanak el, az előadást Thomas Kornél amerikai-magyar karmester vezényli – mondta el az MTI-nek Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója.

Július 27-én a zalaegerszegi Kvártélyház Szabadtéri Színház a Szép nyári nap című Neoton-musicallel érkezik az Iseumi játékokra. Böhm György és Korcsmáros György szerzőpáros művét Tompagábor Kornél rendezésében mutatják be. A produkcióban a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes évek legnépszerűbb Neoton-dalai – köztük a Kétszázhúsz felett, a Santa Maria, a Don Quijote és a Tini-dal – hangzanak el. A főbb szerepeket Debrei Zsuzsanna, Szakály Aurél, Ecsedi Erzsébet, Hertelendy Attila és Magyar Cecília játssza.

A szabadtéri játékokat július 30-án Miklósa Erika és a Modern Art Orchestra hangversenye zárja. A koncerten Fekete-Kovács Kornél karmester vezényletével olasz dalok, operaáriák, operettek csendülnek fel és részleteket adnak elő a Liszt Ferenc-díjas trombitaművész zeneszerző szerzeményeiből és átirataiból. A “jazzelemekkel tarkított” produkció a Másképp című lemez koncertje – emelte ki Kiss Barna.

Az Iseumi Játékok történetéről elmondta: a csaknem 2000 éve épült Isis szentély maradványait 1955-ben tárták fel. Az első szabadtéri operát – a Varázsfuvolát – 1964-ben a “romok között” rendezték meg, majd a szakrális hely hangulatához illő, romantikus műveket játszottak, amelyben országosan elismert énekesek léptek fel.

A nyolcvanas években az Iseum “kezdett elhanyagolódni, az operajátszás hagyománya is eltűnt”, de a szentély felújítását követően, 2011-től ismét lehetőség nyílt rá, hogy különleges múzeumi környezetben mutassanak be szabadtéri operaelőadásokat. Elsőként ismét a Varázsfuvolát tűzték műsorra, majd a klasszikus operák mellett operetteket, zenés darabokat és rockmusicaleket is bemutattak: a leghíresebb előadás a Jézus Krisztus Szupersztár című rockopera volt – idézte fel a szimfonikus zenekar igazgatója.

Forrás: MTI, Színház.org

Fotó: nyugat.hu - Mészáros Zsolt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére