Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Január 08. 14:25, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Hazánkba nem jött a méregből

Hazánkba nem jött a méregből

Magyarországra nem szállítottak a németországi ügyben érintett, dioxinnal szennyezett takarmánytételekből, valamint élelmiszerekből – tájékoztatott a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH), az Európai Unió gyorsriasztási rendsz

A német kormány pénteken arról adott ki tájékoztatást, hogy nagy valószínűséggel „illegális tevékenységek” miatt került rákkeltő dioxin állateledelekbe. A gyanú szerint a botrány középpontjában álló cég háromezer tonna, ipari felhasználásra szánt, szennyezett zsírsavakkal látott el több állateledel-készítőt. A dioxinszennyezés miatt több mint 4700 német gazdaságot zártak be a német hatóságok.

A MÉBiH adatai szerint 2010. október 11-e és december 16-a között hét szállítmány ipari célú növényi zsiradékot vásárolt egy biodízel-gyártótól a takarmányzsiradék-előállítással foglalkozó német Harles & Jentzsch vállalat, egy holland értékesítőn keresztül. A növényi zsiradék rákkeltő dioxinnal volt szennyezett. A takarmányzsiradékot előállító cég ipari – például papíripari – feldolgozáshoz használatos zsiradékot is gyárt, a beszállított 26 tonna növényi zsiradékot is eredetileg ipari célú hasznosításra szánták. Végül azonban 526 tonna takarmányzsiradékot készítettek belőle. Ezt kilenc németországi takarmányalapanyag-előállítóhoz szállították, akik 3000 tonna takarmány-alapanyagot készítettek belőle, amit 25 takarmánygyártó cégnek értékesítették németországi tartományokban. A 3000 tonna alapanyagot tojótyúkok, brojlercsirkék, szarvasmarhák és sertések takarmányába keverték bele, majd értékesítették, szintén kizárólag Németországban.

Mivel a takarmány haszonállatok etetésére szolgál, az érintett farmokon előállított élelmiszer-alapanyagokat is ellenőrzik Németországban. Az érintett telepekről származó tojásokon végzett vizsgálatok eddigi eredményei megközelítették a maximálisan megengedett dioxin-mennyiséget, egyes esetekben a határérték négyszeresét is elérték. A tojótyúkok húsában szintén megemelkedett dioxinszinteket mutattak ki. A szennyezett takarmánnyal ellátott telepekről származó tojásokat visszahívják, de más élelmiszerek visszahívását egyelőre nem kezdeményezték.

A német hatóságok eddig két szennyezett élelmiszer-szállítmányról tudják, hogy Németországon kívülre került. Hollandiába két esetben szállítottak szennyezett takarmánnyal etetett szárnyasoktól származó tojást. A német hatóságok az érintett német állattenyésztőknél korlátozásokat vezettek be, ezeket fenntartják, amíg a termékeik kifogásolhatóak. A német Szövetségi Kockázatbecslési Intézet (BfR) eddigi értékelése alapján a mért dioxinszintek mellett, rövid távú tojás- és baromfihús-fogyasztással számolva, nem kell egészségi kockázattal számolni.

Magyarország az eddigi információk szerint nem érintett az ügyben. (lm)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.