Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. December 04. 07:21, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Híres játéklegendák érkeznek a fővárosba

Híres játéklegendák érkeznek a fővárosba

Barbie babák és LEGO-játékok lepik el a fővárosi Millenáris fogadót december 3-a és 19-e között. A két népszerű játék ötvenedik születésnapjára rendezett vándorkiállítás Budapestre érkezik, nemcsak nézelődni és játszani lehet

Lisszabon, Athén, Bécs, Bukarest, Pozsony és Hamburg után Budapestre érkezik a Barbie és a LEGO ötven évét bemutató kiállítás. December 3-a és 19-e között a Millenáris fogadóban lehet majd megnézni a töretlenül népszerű játékokat. Guba Gábor az érdekességek közül kiemelte, hogy lesz egy olyan kompozíció, ahol egy valódi menyasszonyi ruhát lehet megnézni, mellette pedig Barbie esküvői ruhái sorakoznak fel. De kiállítanak egy valódi motorkerékpárt is LEGO-ból kirakott másával együtt.

Az első Barbie babát 1959-ben alkotta meg Ruth Handler, aki kislányáról, Barbaráról nevezte el a játékot. Barbie ruhája és stílusa mindig tükrözte az adott kort: az ötvenes években például főleg Elvis és a rock and roll volt a meghatározó a külsejében, de ugyanúgy az akkori párizsi Haute Couture irányzata is megjelent a kollekciójában. A '60-as évek nőideáljai, Grace Kelly és Jackie Kennedy is alakították Barbie stílusát, a '70-es években pedig a diszkókorszak is hatott a baba megjelenésére. A kiállítás fénypontja az a filmsztárok ruháiból, jelmezeiből álló kollekció, amelyet a Hollywoodban híres Bob Mackie alkotott a babáknak. Barbie a 3,6 milliárd dolláros forgalmával minden idők legtöbb nyereséget hozó játéka lett. Ez azt jelenti, hogy minden harmadik percben eladnak egy babát valahol a világon.

Az első LEGO-t 1958-ban dobták piacra, és azóta is annyit adtak el belőle, hogy ha a Föld hatmilliárdos lakossága között egyenlően elosztanánk, akkor mindenkinek 62 LEGO kockája lenne. A játék atyja, Ole Kirk Christiansen eredetileg kárpitos volt, a játék neve egy dán kifejezésből jön: a LEg és a Godt annyit jelent, hogy játssz jól. Eredetileg fából készítette a játékot, később állt át a műanyagra. A budapesti kiállításon egyebek mellett LEGO-ból készült Ferrarit, a New York-i szabadságszobrot vagy óriási munkagépeket is láthatnak majd az érdeklődők. (da)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére