Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Október 10. 20:00, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

IMF/Világbank - Lagarde: súlyos károkkal járhat, ha nem emelik meg az amerikai adósságplafont

IMF/Világbank - Lagarde: súlyos károkkal járhat, ha nem emelik meg az amerikai adósságplafont

Súlyos károkat okoz majd az amerikai és a globális gazdaságnak, ha nem sikerül megállapodni az amerikai adósságplafon megemeléséről - jelentette ki Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója csütörtöki washingtoni sajtóértekezletén.

Lagarde, aki az IMF és a Világbank őszi gyűlésének megnyitása alkalmából nyilatkozott, sürgette, hogy az Egyesült Államok "tegye rendbe pénzügyi háztartását", de egyúttal hangot adott annak a meggyőződésének is, hogy megszületik a megállapodás az adósságlimit módosításáról, valamint hogy a Federal Reserve exit-stratégiája óvatos lesz, és tekintettel lesz arra a hatásra is, amit a világgazdaságra gyakorolhat.
A Fed gazdaságélénkítő céllal, jelenleg havi 85 milliárd dollárért vásárol kötvényeket, de ez az összeg a jövő év elején várhatóan csökkenni fog. Ez elemzők szerint annak a jele, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény vezetői bíznak benne, hogy az Egyesült Államok gazdasága most már önerőből is megáll a lábán.
Az IMF és a Világbank vezetőinek találkozóján a vezető témák között szerepel az amerikai adósságplafon emelésének, valamint a Fed kötvényvásárlási programja csökkentésének kérdése, ami már azelőtt nyomást gyakorol a feltörekvő gazdaságokra, hogy valójában megkezdődött volna. Ez jelentős változás a legutóbbi IMF-tanácskozásokhoz képest, amikor az aggodalmak középpontjában az eurózóna állapota állt.
Az IMF-vezér rámutatott, a világgazdaság fellendülése továbbra is lassú és egyenetlen. Sürgette, hogy az Európai Unió szedje rendbe bankjait, és folytassa a bankunió kiépítését. Szavai szerint nincs kétsége afelől, hogy Európa kitart azon elkötelezettsége mellett, hogy további adósságcsökkentést biztosít Görögország számára, ha az teljesíti az uniós mentőprogram által megszabott pénzügyi célokat.
Szólt arról is, hogy az IMF felhatalmazást kapott tagállamaitól arra, hogy a néhány évvel ezelőtti aranyeladásból származó hasznát az alacsony jövedelmű országok támogatására fordítsák.

Címkék: Gazdaság-IMF

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).