Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. December 01. 08:46, péntek | PR

Karácsonyi menü – „Kihagyhatatlan” alapanyagok, értékes összetevők

Karácsonyi menü – „Kihagyhatatlan” alapanyagok, értékes összetevők

Így tudsz a hagyományos alapanyagokból is változatos karácsonyi menüt összeállítani. Ráadásul az egészséges étrend jegyében megmutatjuk az alapanyagok pozitív élettani hatásait is.

Hal nem csak rántva

A halat számos módon szerepeltetheted az ünnepi fogások között: előételként például főtt tojásos-füstölt halas zöldsaláta formájában; főételként sütőben sütve, fokhagymával ízesítve, spenóttal és mozzarella sajttal a tetején; illetve grillezve, vagy tapadásmentes edényben, minimális olajon elkészítve párolt zöldségekkel, kevés citromos mártással. A halételek mellé tálalhatsz köretként teljes értékű gabonaféléket (pl. petrezselymes barna rizs, bulgur), vagy héjában sült burgonyát kevés fűszeres (pl. snidlinges, majorannás) vajjal.
A halhús könnyen emészthető, fehérjetartalma átlagosan 20g/100g körüli, zsírtartalma fajtától függően változó. A tengeri halfélékben (pl. makréla, szardínia, hering, lazac) nagyobb, valamint néhány hazai édesvízi halfajtában (pl. busa, kecsege) kisebb mennyiségben megtalálható omega-3-zsírsavak szív-érrendszert védő, immunrendszert erősítő, gyulladáscsökkentő hatásúak. A halak A-, D-, B12-vitamin-, magnézium-, vas-, jód-, és cinkforrások is egyben.
Egy ízletes karácsonyi halétel jó kiindulás lehet a halfogyasztási szokások megváltoztatásához. Fontos lépést teszel egészséged érdekében, ha a későbbiek során is rendszeresen, hetente legalább egyszer beiktatsz étrendedbe valamilyen halat tartalmazó ételt.

Káposzta, a vitaminbomba

A káposzta szintén változatos formákban kerülhet az ünnepi asztalra: körtés káposzta-saláta, almás párolt káposzta, káposztás pogácsa vagy rétes, burgonyás káposztatekercs, korhelyleves, káposztás vagdalt, stb. A rakott és a töltött káposzták terén is színes a paletta, a különböző tájegységekre jellemző receptekből ötletet meríthetsz a káposztás fogáshoz.
A töltött káposzta elkészíthető a hagyományosnál energiaszegényebb verzióban, szalonna és zsíros sertéshús nélkül, darált pulykahúsból, 12%-os zsírtartalmú (vagy natúr joghurttal kevert) tejföllel is.
Nagy élelmirost-tartalmának köszönhetően a káposzta mérsékeli az éhségérzetet, kedvezően hat a bélműködésre. Fontos C-vitamin-forrás, fogyasztása segíti testünk védekező rendszerét. Egyéb vitaminok (pl. folát, K-vitamin) mellett jelentősebb mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat (pl. kálium, magnézium), szív-és érrendszert támogató (pl. vörös káposztában az antocianidinek), valamint rákellenes komponenseket (pl. glükózinolátok) is.

Édesség kicsit más szemmel

Karácsony kapcsán, ha süteményről van szó, elsőként általában a diós, mákos, gesztenyés finomságok – mákos vagy diós kalács, tejszínhabos gesztenyepüré, stb. – jutnak az eszünkbe a kellemes aromájú fűszerekkel (ánizs, fahéj, szegfűszeg, gyömbér) ízesített mézeskalács mellett, de a mandulás, mogyorós csemegék szintén kedveltek ilyenkor, például gyümölcskenyerek összetevőiként.
Gondoltál már arra, hogy a vendégváró sütemények tésztájába lehet tenni a finomított lisztnél nagyobb élelmi rost tartalmú, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabb teljes kiőrlésű lisztet is?
Az olajos magvak (dió, gesztenye, mandula, mogyoró, stb.) jó forrásai a sejtek növekedését, regenerációját segítő egyszeresen és a többszörösen telítetlen (omega-3 és omega-6) zsírsavaknak, valamint a szabadgyökök károsító hatása ellen védő E-vitaminnak, mindemellett a bennük lévő fehérje és élelmi rost mennyisége is jelentős. A mandula karotin- és vas-, a mogyoró B2-vitamin-, kalcium- és réz-, a dió cinktartalmával tűnik ki az olajos magvak közül.

Az olajos magvak energiatartalma viszonylag nagy (egy maréknyi dió kb. 3 dkg, ami megközelítőleg 200 kcal.) A felhasználásukkal készült ételféleségek sok esetben jelentős mennyiségben tartalmaznak cukrot is, ezért fontos, hogy figyelj a mértékre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.

2024. Március 26. 08:17, kedd | PR

A szellemi alkotások kiaknázatlan értékek egy vállalkozásban

Dubaiban a kedvező pénzügyi feltételek mellett az iszlám jogrend is maximális védelmet nyújt