Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. November 29. 08:18, péntek | Helyi

Karácsonyi szokások itthon, Ausztriában és Finnországban

Karácsonyi szokások itthon, Ausztriában és Finnországban

Minden országnak megvannak a maga hagyományai.

A karácsony sok országban egy tradicionális ünnep, amelyet az emberek többsége izgatottan vár, hiszen ebben az időszakban sokat pihenhetünk, többet lehetünk a szeretteinkkel és jókat ehetünk, ihatunk. A karácsony, a szeretet ünnepe, habár igaz, hogy nem csak ezen az ünnepen kell kimutatnunk az érzéseinket a családtagjaink és a barátaink irányába, hanem az év minden egyes napján.

Hogyan karácsonyoznak a magyarok?

Magyarországon már a szentestével elkezdődik az ünnep. Az emberek ezen az estén családi körben díszítik fel a fát, általában a gyerekekkel együtt. Sok családban ilyenkor karácsonyi muzsika szól és mindenki jókedvű.

A magyar háztartásokban gyakran készítenek mézeskalácsot és a hagyományos ételek sorát gazdagítja a töltött káposzta, a halászlé, a diós és a mákos beigli.

A magyar emberek előszeretettel mennek templomba szentestén, vagy karácsony első, második napján, hogy hálát adjanak Jézusnak. A gyerekek, a hagyomány révén, a kis Jézuskától kapják az ajándékot, amelyek a feldíszített fenyőfa alá kerülnek.

Karácsony Ausztriában

Ausztriában az emberek előszeretettel készítenek adventi koszorút – ez a hagyomány Magyarországon is él – és az advent időszakában mindig egyel, több gyertya lángja lobog, ahogy közeledünk karácsony ünnepéhez.

A bécsi, ausztriai karácsonyi vásár ¬– Christkindlmarkt – messzi földön híres, hiszen évente több millió ember látogatja a világ minden tájáról. Ausztriában szívesen veszik körbe a családtagok a karácsonyfát és karácsonyi dalokat énekelnek. Az osztrák gyerekek is kapnak ajándékot ezen a csodás napon, mégpedig a Christkindtől, aki Jézust szimbolizálja.

Az ünnepi asztalra sült hal kerül, de manapság a szárnyas ételek is népszerűek. A mézeskalács itt is népszerű, mint ahogyan újévkor a síelés is.

Finn ünneplés

A finnek szentül hisznek abban, hogy a Mikulás, vagy a Télapó Lappföldön él. A világ számos országából érkezik is levél a gyerekektől a lappföldi Mikulásnak. Finnország északi részén található a „Christmas Land”, ahol a finn Télapó éli a mindennapjait. Finnországban a Mikulás, Joulipukki néven ismert. A finn télapó kedvenc járműve a szán, amelyet rénszarvasok húznak. A gyerekeknek vagy „személyesen” adja át az ajándékokat, vagy a karácsonyfa alatt hagyja azokat.

Ha nem szeretnénk a mesebeli Télapóra hagyni a karácsonyi bevásárlást, akkor jól tesszük, ha idejében körül nézünk a karácsonyi kiegészítők között, hogy megtaláljuk a szívünknek legkedvesebb ajándékokat a gyermekeinknek és a család többi tagjának, illetve a barátainknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense