Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Január 06. 07:17, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Kétségbe vannak esve a lakótelepen élők

Kétségbe vannak esve a lakótelepen élők

Cáfolja a szolgáltató, hogy alkatrészek kiszerelésével próbálja megakadályozni a fűtés újraindítását a székesfehérvári Vásárhelyi úti lakótelepen. 330 lakásban van hétfő óta 12-16 fok, az emberek csendes összejövetelt terveznek

Hétfő óta nincs fűtés 330 lakásban. A vállalkozó péntekig kapott időt, hogy visszaállítsa a fűtést, ellenkező esetben a jegyző karhatalommal elindítja azt.

A környéken elterjedt hírek szerint a vállalkozó alkatrészeket szerelt ki a két kazánból, hogy ne indíthassa újra a fűtést az önkormányzat. Volt, aki látta ezt, és a lakosok kétségbe vannak esve – mondta Hanzliné Fónad Éva közös képviselő. Kucsera Róbert, a Stopping ügyvezetője cáfolta a szóbeszédet. Közölte: csak a személyes holmijukat vitték el, arra az esetre, ha feltörik a kazánokat pénteken.

A Vásárhelyi úti lakótelepen nincsen távfűtés, mivel a lakótelep a központtól távol esik. A székesfehérvári távhőcég vezetője azt mondja: a kialakult helyzetben kockázatos lenne a területen új szolgáltatónak megjelennie. Nem tudják megítélni ugyanis, hogy milyen a fizetési hajlandósága a lakóknak, illetve – tudomása szerint – a vállalkozó a központi fűtés 25 százalékos áfája helyett a távhő 5 százalékos áfáját számlázza, ami ugyan jó a lakóknak, de aggályos. Fónad Csaba, a Széphő Zrt. vezérigazgatója hozzátette: más központi fűtési technológia kiépítése – akár zöld energia felhasználásával – azért sem lehetséges, mert információja szerint a Stopping tulajdonában vannak a házakban futó csövek is, amely egyébként jogszabályellenes.

Hétfőn azért kapcsolta ki a fűtést a lakótelepen a fűtőmű új tulajdonosa, a Stopping Holding Kft., mert a lakosok 10 millió forint fűtésdíjjal tartoznak, és nem írtak alá egy 10 évre szóló hűségnyilatkozatot a céggel. A tartozást a lakosok vitatják, azt mondják, a szolgáltató azt a veszteséget is a lakókkal akarja kifizettetni, amely azért keletkezik, mert a vezetékek nem szigeteltek. Azoknál is elzárták a fűtést, akik fizettek, ezért a társasházak bírósághoz fordultak. Az idén kétszer már temperáló fűtésre állt át a cég, hogy jobb belátásra bírja a lakosokat, de bízva a megegyezésben, újraindította.

2009-ben az E.ON zárta el a fűtést télen egy időre a lakótelepen, mert a gázdíjat nem fizette a lakosok tartozása miatta a szolgáltató. Akkor az önkormányzat több mint 7 millió forinttal segített a Vásárhelyi úti lakóknak: kifizette a vállalkozó hátralékát az E.ON-nak, a vállalkozó pedig az azon felüli több milliós tartozását elengedte az ott élőknek. (pr)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.