Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Április 20. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Keveset tudnak a fegyveres konfliktusok szabályairól a fiatalok

Keveset tudnak a fegyveres konfliktusok szabályairól a fiatalok

Az Amerikai Vöröskereszt friss felmérése szerint csak minden ötödik amerikai fiatal hallott már a fegyveres konfliktusokat szabályozó genfi egyezményekről. A többség ugyanakkor úgy véli, jó lenne, ha a humanitárius megállapodást iskolar

Napjainkban is releváns

150 évvel ezelőtt robbant ki az amerikai polgárháború, amelynek során elsőként került kidolgozásra és elfogadásra olyan humanitárius egyezmény, amely a háborús konfliktusok során a civil lakosságot és a sebesülteket védi. Másfél évszázaddal később, a világ számos országában zajló háborúk és polgárháborúk miatt, ezek az irányelvek még mindig irányt mutatóak. Az Amerikai Vöröskereszt szerint éppen ezért lenne fontos, hogy mind többen ismerjék azt a jelenleg is hatályos, 1949-ben elfogadott négy genfi egyezményt, amelyek megállapítják az alapvető nemzetközi jogszabályokat fegyveres konfliktusok esetére. Ezek az egyezmények védik civil lakosságot a háborús övezetekben, előírják a betegek és sérültek ellátásának biztosítását, és ösztönzik a hadifoglyokkal történő humános bánásmódot.

A Vöröskereszt felmérése szerint ötből csak egy amerikai fiatal hallott már a genfi egyezményekről, ugyanakkor ötből négyen úgy gondolják, hogy hasznos lenne, ha már az iskolában, még a szavazókoruk vagy besorozhatóságuk elérése előtt hallanának ezekről.

A Vöröskereszt szakértői szerint tovább erősíti a tájékoztatás szükségességét, hogy a 12-17 éves fiatalok és felnőttek részvételével párhuzamosan készült két kutatás adatai azt mutatják, a fiatalabbak nagyobb arányban hajlanak arra, hogy háborús helyzetben az illegális akciókat igazoltnak lássanak. Míg ugyanis a felnőttek 51 százaléka, addig a kiskorúak 59 százaléka gondolja úgy, hogy háborús helyzetben elfogadható lehet az ellenség megkínzása. Ugyanígy a fiatalok 41, az idősebbek 30 százaléka véli úgy, hogy az amerikai katonák ellenfél által történő megkínzása is igazolható lehet. Végül, míg a felnőttek 29, addig a fiatalok 56 százaléka lát rációt a szemet szemért elvben, azaz véli úgy, hogy ha az ellenfél amerikai hadifoglyokat öl meg, akkor az amerikaiak is megölhetik a hadifoglyaikat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő