Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Június 16. 14:55, szombat | Külföld
Forrás: Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti

Kínában fellőtték a Sencsou-9 űrhajót

Kínában fellőtték a Sencsou-9 űrhajót

Fellőtték szombaton a Sencsou-9 (Sehnzhou-9) űrhajót, fedélzetén három kínai űrhajóssal, köztük egy nővel.

Az űrhajó magyar idő szerint 12 óra 37 perckor (helyi idő szerint este 6 óra 37-kor) az északnyugat-kínai Csiucsüan (Jiuquan) űrközpontból sikeresen elhagyta kilövőállását. Az eseményt élőben közvetítette a kínai központi televízió.

Az űrhajó a Góbi-sivatagban lévő indítóközpontból kiváló időjárási körülmények között indult el a Hosszú Menetelés-2F hordozórakéta segítségével, majd pályára állt, és folytatta útját a 2011 ősze óta a Föld körül keringő Tienkung-1 (Tiangong-1) kísérleti űrállomásmodul felé. Ha az űrhajó teljesíti küldetését, ez lesz Kína első kézi vezérlésű dokkolása az űrben.
Az űrhajó 9 méter hosszú, legnagyobb átmérője 2,8 méter, felszálló tömege 8130 kilogramm. A tervek szerint két napon belül csatlakozik az űrállomáshoz, és az űrhajósok tíz napot töltenek majd a világűrben.
A Sencsou-8 űrhajó tavaly novemberben automatikus üzemmódban kétszer is sikeresen csatlakozott a kísérleti űrállomásmodulhoz. A mostani cél, hogy a dokkolást után két űrhajós átszálljon a Tienkung-1-re, ott különböző tudományos kísérleteket, teszteket végezzen, adatokat gyűjtsön, ellenőrizze a berendezések működőképességét, illetve megfigyelje az űrhajósok egészségi állapotát, szervezetük viselkedését a súlytalanság állapotában.
A Sencsou-9 személyzetének női tagja, Liu Jang 33 éves, a kínai Népi Felszabadító Hadsereg őrnagya, aki csaknem 1700 órát repült a légierőnél. Őt 2010 májusában választották ki űrhajósjelöltnek.
A világon eddig már hét ország összesen több mint ötven űrhajósnőt küldött az űrbe. A Szovjetunió - és a világ - első űrhajósnője Valentyina Tyereskova volt, aki a Vosztok-6-tal repült 1963 júniusában.
A Sencsou-9 parancsnoka a 46 éves Csing Haj-pong (Jing Haipeng), aki 2008-ban a Sencsou-7 űrhajón már helyet kapott. A legénység harmadik tagja a 43 éves Liu Vang (Liu Wang).
Kína 2016-ra szeretné megépíteni önálló űrlaboratóriumát, 2020 körül pedig már működésbe kívánja hozni az űrhajósok fogadására alkalmas, 60 tonnásra tervezett űrállomását.

Címkék: Kína-űrkutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.