Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Július 03. 13:50, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Kivégeztek egy kínai nőt, mert mérget kevert konkurense tejébe

Kivégeztek egy kínai nőt, mert mérget kevert konkurense tejébe

Kínában méreginjekcióval kivégezték azt a nőt, aki nitritet és ipari sót adagolt előre megfontolt szándékkal egy konkurens tejtermelő friss tejébe az északnyugat-kínai Kanszu tartományban - jelentette a kínai központi televízió szerdán.

Az emberre mérgező anyagokat Ma Hsziu-ling férje vásárolta meg még 2011 áprilisában, ám a nő volt az, aki Pingliang városban beletette piaci riválisának - egy másik gazdálkodó házaspárnak - a tejébe. A két család régóta haragban állt egymással.
A szennyezett tej egy egyhónapos csecsemő és két kisgyerek halálát okozta: ez utóbbiak fiatalabbak voltak két évnél.
Az első fokon eljáró bíróság 2011 novemberében ítélte halálra a nőt, míg férje életfogytig tartó szabadságvesztést kapott. A házaspár fellebbezése után 2012 júniusában a Kanszu tartományi felsőbíróság jóváhagyta az ítéleteket, amit kedden hajtottak végre.
Kínában az elmúlt években több tejhamisítási botrány is rontotta a hazai tejgyártók presztízsét, a következményeket a tejipari vállalatok nem tudják kiheverni. A fogyasztók bizalma annyira megrendült, hogy Hongkongban és Európa egyes országaiban is gondot okozott a bébitejporok kínaiak által történő felvásárlása, ami miatt korlátozásokat vezettek be.
A legnagyobb hitelvesztést a 2008. évi, nagy nemzetközi visszhangot keltett melaminbotrány okozta. A szennyezett tejpor következtében hat csecsemő meghalt, 294 ezer kisgyermeknél pedig különböző betegségek alakultak ki. Az ügyben több tucat ember került a bíróság elé és több súlyos ítélet, köztük halálbüntetés is született.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.