Városlista
2020. február 19, szerda - Zsuzsanna

Hírek

2010. December 02. 14:25, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Komoly gondok lehetnek a Közép-Dunántúlon

Komoly gondok lehetnek a Közép-Dunántúlon

Komoly gondot okozhatnak télen a belvizek a közép-dunántúli vízügyi szakemberek előrejelzése szerint. A csapadék nem tud hova folyni, a megengedettnél jóval magasabb a Balaton és a Velencei-tó vízszintje és vízzel telített a talaj is. Mi

A Balaton vízszintje 120 centiméter 10 centiméterrel magasabb a megengedettnél, de erős szélnél, a hullámzás miatt a déli parton még ennél is magasabb. A tavaszi, nyár eleji csapadékos időszak után megkezdték az apasztását, két kánikulai hét maradt csak ki. Jelenleg másodpercenként 33 köbméter vizet engednek le a Sión keresztül a tóból – mondta a Független Hírügynökségnek Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettese. Hozzátette: a Sió-csatorna még elbírja a vízeresztést. A környékén lévő elöntéseket a vízgyűjtőjén hullott sok csapadék okozza.

A Balaton vízeresztése a téli jegesedés után is folytatódik addig, amíg találnak rá technikai megoldást – hangsúlyozta a szakember.

A Velencei-tó vízszintje 161 centiméter, az ideális 155 helyett. A nyár óta kisebb szünetekkel folyik az apasztása, legutóbb november 22-én nyitották meg a leengedéshez szükséges zsilipeket. 3,5 köbméternyi vizet engednek belőle másodpercenként. Problémát okoz, hogy a tó két tározója már elérte a maximális szintet, több vizet nem tud befogadni.

Nagyon nehéz téli időszak elé néznek, mert a talajok is teljesen telítettek vízzel, minden csapadék azonnal a felszínen jelenik meg, így további belvizek kialakulására kell számítani – jegyezte meg Tóth Sándor. (pr)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 19. 17:01, szerda | Belföld

Bomba a Puskás Arénánál

Egy 10 centiméter átmérőjű, cseh repeszromboló gránátra bukkantak Budapesten, a Puskás Aréna építkezési területén.

2020. Február 19. 16:10, szerda | Belföld

Egészségre káros terméket hívott vissza az egyik áruházlánc

Visszavont a forgalomból egy kakaókészítményt a Tesco, mivel abban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) határérték felett mért egészségre káros anyagokat.

2020. Február 19. 15:00, szerda | Belföld

Több mint 1300 teherautót és autóbuszt vizsgáltak, sok szegett szabályt

Több mint 1300 teherautót és autóbuszt vizsgált meg a közlekedési hatóság múlt heti akciójában - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az MTI-vel.

2020. Február 19. 14:03, szerda | Belföld

Ájulásig fojtogatta, majd megverte és megalázta élettársát egy férfi

Ájulásig fojtogatta, bántalmazta és megalázta volt élettársát egy férfi, akit a rendőrség emiatt aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít, az ügyészség pedig indítványozta letartóztatását