Városlista
2020. szeptember 30, szerda - Jeromos

Hírek

2010. December 02. 14:25, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Komoly gondok lehetnek a Közép-Dunántúlon

Komoly gondok lehetnek a Közép-Dunántúlon

Komoly gondot okozhatnak télen a belvizek a közép-dunántúli vízügyi szakemberek előrejelzése szerint. A csapadék nem tud hova folyni, a megengedettnél jóval magasabb a Balaton és a Velencei-tó vízszintje és vízzel telített a talaj is. Mi

A Balaton vízszintje 120 centiméter 10 centiméterrel magasabb a megengedettnél, de erős szélnél, a hullámzás miatt a déli parton még ennél is magasabb. A tavaszi, nyár eleji csapadékos időszak után megkezdték az apasztását, két kánikulai hét maradt csak ki. Jelenleg másodpercenként 33 köbméter vizet engednek le a Sión keresztül a tóból – mondta a Független Hírügynökségnek Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettese. Hozzátette: a Sió-csatorna még elbírja a vízeresztést. A környékén lévő elöntéseket a vízgyűjtőjén hullott sok csapadék okozza.

A Balaton vízeresztése a téli jegesedés után is folytatódik addig, amíg találnak rá technikai megoldást – hangsúlyozta a szakember.

A Velencei-tó vízszintje 161 centiméter, az ideális 155 helyett. A nyár óta kisebb szünetekkel folyik az apasztása, legutóbb november 22-én nyitották meg a leengedéshez szükséges zsilipeket. 3,5 köbméternyi vizet engednek belőle másodpercenként. Problémát okoz, hogy a tó két tározója már elérte a maximális szintet, több vizet nem tud befogadni.

Nagyon nehéz téli időszak elé néznek, mert a talajok is teljesen telítettek vízzel, minden csapadék azonnal a felszínen jelenik meg, így további belvizek kialakulására kell számítani – jegyezte meg Tóth Sándor. (pr)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 29. 17:54, kedd | Belföld

Országos tisztifőorvos: kedvezően változott a járvány dinamikája

Kedvezően változott a járvány dinamikája, lassul a betegszám emelkedése - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

2020. Szeptember 29. 17:00, kedd | Belföld

Magyar tudósok kutatják az élet eredetét

Magyar kutatók munkájáról jelent meg cikk a világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában, a Nature Review Chemistryben, amelyben a tudósok arra a kérdésre keresték a választ, hogy miként keletkezett az élet.

2020. Szeptember 29. 09:01, kedd | Belföld

Az agráriumnak fontos a generációváltás és a szakemberek utánpótlása

Az agráriumnak végtelenül fontos a generációváltás és a szakemberek utánpótlása - mondta az agrárminiszter Borsod-Abaúj-Zemplén megyei körútját követően hétfőn az MTI-nek.

2020. Szeptember 29. 07:01, kedd | Belföld

Repülőtéri alkalmazottak árultak drogot – Lecsapott rájuk a TEK - VIDEÓ

A gyanú szerint négy férfi több száz alkalommal értékesített kábítószert. Két másikat kábítószer birtoklással gyanúsítottak meg a rendőrök.