Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2010. December 02. 14:25, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Komoly gondok lehetnek a Közép-Dunántúlon

Komoly gondok lehetnek a Közép-Dunántúlon

Komoly gondot okozhatnak télen a belvizek a közép-dunántúli vízügyi szakemberek előrejelzése szerint. A csapadék nem tud hova folyni, a megengedettnél jóval magasabb a Balaton és a Velencei-tó vízszintje és vízzel telített a talaj is. Mi

A Balaton vízszintje 120 centiméter 10 centiméterrel magasabb a megengedettnél, de erős szélnél, a hullámzás miatt a déli parton még ennél is magasabb. A tavaszi, nyár eleji csapadékos időszak után megkezdték az apasztását, két kánikulai hét maradt csak ki. Jelenleg másodpercenként 33 köbméter vizet engednek le a Sión keresztül a tóból – mondta a Független Hírügynökségnek Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettese. Hozzátette: a Sió-csatorna még elbírja a vízeresztést. A környékén lévő elöntéseket a vízgyűjtőjén hullott sok csapadék okozza.

A Balaton vízeresztése a téli jegesedés után is folytatódik addig, amíg találnak rá technikai megoldást – hangsúlyozta a szakember.

A Velencei-tó vízszintje 161 centiméter, az ideális 155 helyett. A nyár óta kisebb szünetekkel folyik az apasztása, legutóbb november 22-én nyitották meg a leengedéshez szükséges zsilipeket. 3,5 köbméternyi vizet engednek belőle másodpercenként. Problémát okoz, hogy a tó két tározója már elérte a maximális szintet, több vizet nem tud befogadni.

Nagyon nehéz téli időszak elé néznek, mert a talajok is teljesen telítettek vízzel, minden csapadék azonnal a felszínen jelenik meg, így további belvizek kialakulására kell számítani – jegyezte meg Tóth Sándor. (pr)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt