Városlista
2020. április 9, csütörtök - Erhard

Hírek

2020. Március 05. 14:45, csütörtök | PR

Követelésvásárlás a gyakorlatban: mi történik, ha megveszik az adósságunk?

Követelésvásárlás a gyakorlatban: mi történik, ha megveszik az adósságunk?

Magányszemélyek, vállalkozók és cégek életében is előfordulhat, hogy késnek a számlafizetéssel, tehát adósokká válnak valamilyen szolgáltató vagy üzleti partner felé.

Jellemzően ilyen esetben először a szolgáltató fog küldeni fizetési felszólítást, amiben felhívják a figyelmedet arra is, hogy követeléskezelőnek adhatják át a tartozásodat, amennyiben nem kerül határidőre rendezésre. Tehát nem azonnal, kerül az adósságod egy követeléskezelőhöz, azaz behajtó céghez.

Hogyan kerülhet át a tartozásom egy követeléskezelő céghez?
Ha a szolgáltató (jogosult) irányába a felszólítások ellenére sem sikerül a tartozásodat rendezni, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a követelés átkerül egy behajtó céghez. Ez történhet követelésvásárlás vagy megbízás által egyaránt.

A követelésvásárláskor a követeléskezelő cég kifizeti a jogosultnak a tartozás összegét, és az ügyfél ezek után már a behajtó cégnek fog tartozni. Megbízás során, pedig a jogosult cég szerződésben bízza meg a követeléskezelőt a tartozás behajtására.
Hogyan kerülhetnek az adataid a behajtó céghez?
A szolgáltatói szerződésekben jellemzően belefoglalják azt, hogy a szerződő fél, vagyis Te hozzájárulsz adataid követeléskezelő felé történő továbbításához, nem fizetés esetén. A számlát kibocsátó cég ilyenkor átadja az adós elérhetőségeit, adatai és a tartozással kapcsolatos információkat az illetékes behajtónak. Ebben az esetben már nem az eredeti szolgáltatónak, hanem a behajtó cég felé kell rendezned a számlát, illetve megállapodnod a törlesztés mikéntjéről.

A folyamat hátránya a te szempontodból az, hogy a követeléskezelő illetve a szolgáltató ráterheli a behajtás költségeit is a tartozás összegére, tehát akár az eredeti tartozás többszörösét is ki kell fizetned az adott cégnek. Természetesen, ha időközben már rendezted a tartozást, akkor azt jelezheted a behajtó cégnek.

Hogyan kapsz minderről tájékoztatás?
Amennyiben a tartozásod átkerül egy követeléskezelő céghez, akkor mindenképpen fognak tájékoztatni levélben illetve egyéb elérhetőségeden, amit a szolgáltatótól kaptak. Az értesítésben újabb határidőt jelölnek meg a tartozásod rendezésére, továbbá tájékoztatatnak arról, hogy melyik cég tartozását követelik. Kapni fogsz egy ügyiratszámot is, amely segítségével érdeklődni tudsz a behajtó cégnél a tartozásoddal kapcsolatban.

Amennyiben változott a lakcímed, akkor előfordulhat, hogy nem jut el hozzád ez az értesítés. Ezért is fontos, hogy a szolgáltatód felé mindig jelezd az adataidban történt változásokat.
Fontos tudni, hogy a saját érdekedben érdemes együttműködni a behajtó céggel, a tartozás további növekedésének megelőzése végett. Ilyen esetben már nincs lehetőséged az eredeti tartozást rendezni a szolgáltató vagy az üzleti partner felé, akinek eredetileg tartoztál.

Mi a különbség a behajtó és a végrehajtó között?
A követeléskezelő cég alkalmazottja a behajtó, míg a végrehajtó egy hivatalos személy, aki a végrehajtási törvénynek megfelelően jár el. Tehát a végrehajtó nagyobb hatáskörrel rendelkezik a követelés érvényesítése kapcsán. A végrehajtó lefoglalhat értékeket, illetve levonhat a bankszámládról pénzösszeget, míg a behajtónak ehhez nincs jogosultsága. A behajtó lehetőségei kimerülnek a levélben, telefonon illetve személyesen történő megkeresésekben, de ezt sem tehetik fenyegető vagy zaklató módon. A végrehajtó illetve a behajtó költségeit szintén az adósnak kell majd kifizetnie.

A behajtás gyakorlatilag egy pénzügyi szolgáltatás, amelyet a követeléskezelő cég nyújt a jogosult számára. Míg a végrehajtás egy bírósági tárgyalás eredményeként született ítélet hatóság általi érvényesítése, végrehajtása. Ez utóbbi esetében tehát nem követelésvásárlásról beszélünk.

Hogy néz ki a követelésvásárlás folyamata?
Amennyiben a szolgáltatónak nem sikerült a tartozást rajtad érvényesítenie, akkor lehetősége van az adósságot eladnia egy behajtó cég számára. Így gyakorlatilag azonnal hozzájuthat ahhoz a pénzhez, amivel tartoztál. Illetve megszabadulhat az ezzel járó adminisztratív és egyéb terhektől is.

Olyan ez, mintha a behajtó cég „hitelt biztosítana” számodra, amelyből rendezed a fennálló tartozásodat. Törvény szerint ehhez nem szükséges az adós beleegyezése. Viszont így ezt az összeget és a kapcsolódó költségeket már a követeléskezelő cégnek kell visszafizetned.

A behajtó cég levélben, telefonon illetve személyesen is megkereshet, ameddig nem rendezed a tartozást. Minél tovább húzódik az összeg behajtása annál magasabbra rúgnak az ezzel kapcsolatos költségek is. Így az adós érdeke a mielőbbi törlesztés és adósságrendezés.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 09. 13:04, csütörtök | PR

A városi autók helyzete az ADAC nyári gumi teszteken

A márciusban elvégzett ADAC lesztek azokra az autósokra is gondoltak, akik kisebb méretű személygépkocsikkal rendelkeznek. Ezek az úgynevezett városi autók mindennap hajtva vannak.

2020. Április 07. 18:02, kedd | PR

Követhető és praktikus spórolási módszerek

Ha a takarékoskodásról van szó, akkor az odafigyelés és a felelős gondolkodás a legfontosabb tényező. Hogy tudjuk kordában tartani a pénzügyeinket három egyszerű lépésben - melyek külön-külön és együtt is hatékonyak?

2020. Március 31. 14:22, kedd | PR

Miért van szükség a terhesgondozásra?

Felkészülni a gyermekvárásra már önmagában is csodálatos dolog. Ebben az időszakban valami olyan vágy és szeretet fogja el az embert, amit előtte még soha nem tapasztalt.

2020. Március 19. 13:12, csütörtök | PR

Fogbarát étkek? Ezt edd, ha egészséges fogakat akarsz!

„Moss rendesen fogat!”, „Vigyázz a fogaid épségére!”, „Azt ne edd meg, mert kilyukad tőle a fogad!” – ugye te is hallottad ezeket a mondatokat gyerekként?