Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Január 25. 07:21, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Kulcsi vészhelyzet: keddre elkészülhetnek a szakértői vélemények

Kulcsi vészhelyzet: keddre elkészülhetnek a szakértői vélemények

53 épület van közvetlen veszélyben a Fejér megyei Kulcson, ahol megsüllyedt a löszfal. Akár már keddre megszülethetnek a végeleges szakértői vélemények a kulcsi löszfalomlás ügyében. Ezt a kormányszóvivő mondta hétfőn újságírók

Kulcson 53 ingatlan került veszélybe a múlt keddi löszfalomlás következtében. Az épületek többsége - harminckilenc ház - üdülő, és csak tizennégyben laknak állandóan. Elhelyezésükről saját maguk gondoskodtak, még az önkormányzat segítségét sem kérték - emlékeztetett rá a kormányszóvivő. Nagy Anna hozzátette: a kormányzat minden szükséges segítséget megad a településnek: „mindenki ott van, aki segíteni tud: szakértők, geodéták, a katasztrófavédelem munkatársai és a rendőrség”.

A településen kikapcsolták a közműveket, és a környéket lezárták. A házakba csak jegyzői engedéllyel és rendőri kísérettel lehet bemenniük még a tulajdonosoknak is. Hogy a kormány milyen más jellegű segítséget akar vagy tud nyújtani a kulcsiaknak, a kormányszóvivő azt mondta: minden a szakértők véleményétől függ; ez pedig akár keddre elkészülhet. Hogy a településnek a korábbi sikertelen pályázat után érdemes-e újra pályáznia a löszfal megerősítésére, Nagy Anna úgy fogalmazott: 20-25 éves problémáról van szó, a löszfal rendszeresen megmozdul a környéken. Azt a szakértők fogják eldönteni, hogy érdemes-e erre pénzt költeni. Arra is hamarosan választ adnak, hogy kapnak-e és ha igen, mekkora segítséget azok, akiknek az ingatlanja nem volt biztosítva.

Az önkormányzat becslései szerint több mint félszáz ház lebontásával lenne megakadályozható Kulcson a löszfal további omlása. A belügyminiszter segítségét kérik a költségek előteremtéséhez. Statikusok korábban 14 ház azonnali bontását javasolták. Ez a szám azonban még nőhet, mert folyamatosan repednek a többi ház falai is. Már készülnek a bontási határozatok.

17 ház vált életveszélyessé, a lakókat kiköltöztették. A polgármester hétfőn egyeztetett a kormánymegbízottal, aki megígérte: segítséget kér az államtitkártól és a kormánytól a helyzet megoldására. „Vizsgálni nem vizsgáljuk jelen pillanatban, hogy miért adtak itt építési engedélyt. Nyilván 30-40 évre nem tudunk visszamenni, mert ezek az iratok már meg sincsenek. Korábban Kulcs és Rácalmás egy település volt, 15-16 évvel ezelőtt szétváltunk, azok az iratok ott maradtak Rácalmáson, irattározás alá került. Nyilván vissza fogjuk nézni az ezen a részen lévő ingatlanokat. Újat nem adtunk ki 2006 óta, csak maximum átalakításra, felújításra engedélyt” – nyilatkozta Kiss Csaba, Kulcs független polgármestere.

A területre 2006 óta nem ad ki építési engedélyt az önkormányzat, de azt már nehéz lenne kideríteni, hogy ki a felelős azért, hogy közel 40 évig épülhettek házak a löszfalra. (da)

hírTV, FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.