Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Október 08. 13:27, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - FT-cikk a Mol-INA-ügyről, Der Standard - magyar nagykövet írása, Gyurcsány-interjú

Külföldi sajtó Magyarországról - FT-cikk a Mol-INA-ügyről, Der Standard - magyar nagykövet írása, Gyurcsány-interjú

"Látványos fordulat" az erős magyar vállalatok terjeszkedését pártoló Orbán Viktor részéről, hogy az INA-részesedés eladását javasolta a Molnak - írta a Financial Times budapesti tudósítója.

Kester Eddy ismerteti a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt ellen Horvátország által kiadott európai elfogatóparancs kibocsátásának előzményeit, és megállapítja: a magyar miniszterelnök által javasolt megoldás békéltető szándékú lépésnek tűnik a Molban 25 százalékos részesedéssel bíró magyar állam részéről.
Szakértők szerint azonban nincs esély arra, hogy a Mol INA-részesedését Horvátország visszavásárolja. A londoni gazdasági napilap tudósítója idézi Vágó Attilát, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzőjét, aki kifejtette, hogy a részesedés értéke hozzávetőleg 3 milliárd dollár. "Orbán is pontosan tudja, hogy a horvátoknak nincs ennyi pénzük a visszavásárlásra ... Horvátország devizaadóssága a GDP-érték 102 százaléka, és a horvát gazdaság 2009 óta recesszióban van. Röviden: semmi esély" - mondta az elemző.
Vágó Attila szerint az osztrák OMV részéről sem valószínű az érdeklődés, így legfeljebb egy orosz vevőjelölt jöhetne szóba, ennek azonban aligha örülnének Zágrábban.
http://www.ft.com/cms/s/0/be1fcd8a-2f2e-11e3-8cb2-00144feab7de.html?siteedition=uk#axzz2h5CdxbZ8
A Der Standard című liberális osztrák napilapban megjelent írásában bírálta Szalay-Bobrovniczky Vince bécsi magyar nagykövet Marika Schmiedt bécsi művésznek a linzi Régi Városházán bemutatott plakátkiállítását.
A nagykövet, aki korábban már tiltakozó levelet írt ez ügyben az osztrák államfőnek, Linz város vezetésének, az illetékes osztrák minisztereknek és a felső-ausztriai tartományfőnöknek, megállapítja: a művészi szabadsággal nem igazolhatók a tárlaton látható egyes műalkotások, amelyek a romakérdés kapcsán félreérthetetlenül a náci diktatúrára, népirtásra, etnikai csoportok rendszeres üldözésére, államilag szervezett pogromokra utalnak, és semmi közük a mai magyar valósághoz. Teljesen hamis és igazságtalan képet festenek Magyarországról, alaptalanul zavart és félelmet, értetlenséget és nyugtalanságot keltenek, ártanak a két ország kapcsolatainak és a roma társadalom törekvéseinek is.
Emlékeztetett: éppen a magyar kormány volt az, amely a 2011. első félévi EU-elnöksége idején előterjesztette az európai roma keretstratégiát és ugyanabban az évben nemzeti integrációs stratégiát is kidolgozott. A romapolitikában elért sikereket az EU is elismerte. Mindazonáltal még sok a tennivaló ezen a téren - írta -, ezért a magyar kormány üdvözöl és köszönettel vesz minden együttműködést és jótanácsot, beleértve a tisztességes, megalapozott kritikát is. A meggondolatlan akciók, az igazságtalan állítások azonban nem segítik ezt a célkitűzést - húzza alá a bécsi magyar nagykövet cikke.
http://derstandard.at/1379293317860/Statt-Satiren-und-Trauerspiele
A Der Standard terjedelmes interjút közölt Gyurcsány Ferenccel, a Demokratikus Koalíció elnökével is. A volt miniszterelnök hisz abban, hogy Orbán Viktor a 2014-es választásokon legyőzhető, mert úgy látja, alig van olyan társadalmi csoport, amelyet meg ne sértett volna. A választás szerinte alapvetően arról szól: Orbánnal vagy nélküle? Saját szerepéről szólva elmondta: ha az ellenzék győz, ő nem fogja zavarni az új miniszterelnököt, pártját továbbra is vezeti majd, de a frakcióvezetést átengedi másnak.
Gyurcsány szerint az új kormány legfontosabb feladata a gazdasági növekedés beindítása, a gazdasági és politikai bizalom helyreállítása, az egészségügy és oktatásügy centralizálásának és államosításának megszüntetése. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy szerinte az Orbán-kormány a nagy keresztény egyházakat saját politikai hatalmának megerősítésére használja, valamint azt, hogy az egyházak egy részének kezében túl sok iskola van. Szerinte Magyarországon az egyházak olyan kiváltságokat kaptak az államtól, amelyek más országokban elképzelhetetlenek lennének. A fiatalok elvándorlásáról szólva úgy vélte, évekig tart,amíg ezt a folyamatot meg lehet állítani, és legalább 3-4 százalékos gazdasági növekedésre lesz szükség ahhoz, hogy a jelenlegi 3,9 millió munkahely számát növelni lehessen.
Véleménye szerint brutális kampányra kell felkészülni, mert a Fidesz olyan választási törvényt fogadott el, amely a kormány számára ezer lehetőséget teremt a manipulációra, akár még a választási csalásra is. Gyurcsány szerint pártja a választásokon 7-10 százalékot szerez majd. Kérdésre válaszolva kijelentette: amennyiben a DK kiesne a parlamentből, az a pártnak, illetve az ő személyes politikai karrierjének is a végét jelentené.
http://derstandard.at/1379293237358/Ungarns-Ex-Premier-Der-naechste-Wahlkampf-wird-brutal

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.