Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. November 19. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lukasenka: a magyaroknak elegük van a demokráciából

Lukasenka: a magyaroknak elegük van a demokráciából

A magyar emberek végre kijózanodtak; elegük van a demokráciából és piacgazdaságból, s kezdik egyre jobban megérteni Fehéroroszországot – nyilatkozta még péntek este Aljakszandr Lukasenka fehérorosz kormányfő. Giró-Szász András kormányszóvivő szerint Lukasenka csak viccelt, Magyarországon jogállam van.

Aljakszandr Lukasenka a Belta fehérorosz hírügynökség tudósítása szerint pénteken, országa új magyarországi, illetve franciaországi nagykövetének kinevezésekor beszélt arról, hogy 'Magyarország szocialista ország volt. Jóbarátok voltunk régebben. Nagyon közeli volt a kapcsolatunk. Végül elegük lett a demokráciából és a piacgazdaságból (mindenből, ami most Európában zajlik), és kijózanodtak.'

Lukasenka egyébként úgy vélte, egész Európára jellemző, hogy az emberek hozzáállása megváltozik a demokráciához és a piacgazdasághoz, s ez történik Franciaországban is.

Magyarországgal és Franciaországgal erősíteni fogjuk a kapcsolatainkat. Az ott élő emberek a saját tapasztalataik alapján jobban megértik majd Fehéroroszországot is' - mondta. 'Magyarország az Magyarország. Nem veszíthetjük el. Kapcsolatokat kell építenünk velük, éppen úgy, mint Lengyelországgal, Bulgáriával és a balti államokkal' - szögezte le a fehérorosz elnök.

Giró-Szász András a fehérorosz elnök mondataira reagálva az MTI-nek azt mondta, hogy a magyar kormány elkötelezett a demokrácia és a jogállam mellett. 'A fehérorosz elnök szavait csak viccként tudjuk értelmezni és viccnek is tekintjük, hiszen Magyarország a demokrácia es a jogállam keretei között arra törekszik, hogy az Európa minden országa előtt álló gazdasági és társadalompolitikai kihívásokra válaszokat találjon' - mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.