Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 22. 07:21, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Luxuskohászat Diósgyőrött

Luxuskohászat Diósgyőrött

A befektetők keresnek, a magyar állam viszont rendre bukik a diósgyőri acélművek adásvételén.

Legutóbb 13 milliárd forint köztartozást hagyott hátra a DAM 2004 Kft, a magyar állam pedig - óvatos becslések szerint - eddig 60-100 milliárd forintot pumpált a diósgyőri kohászatba.

Első pillantásra elképesztő árat ajánlanak az egykori diósgyőri acélgyár romjaiért, a legutóbb DAM 2004 Kft. néven 2009-ig termelt cégből megmaradt eszközökért - írja a HVG. A lap értesülése szerint egy amerikai–kanadai hátterű befektetőcsoport – amelynek képviseletében a montreali székhelyű CIA CPCC Inc. jár el – közel 5 milliárd forintról szóló szándéknyilatkozatot tett. A végső árról tárgyal egy másik csoport, a török CVS Makina is, amely szlovák–szír befektetőkkel társul. Más források szerint az eladó Donbassz-csoport – amely jelenleg az Öko-Ferr Kft.-n keresztül birtokolja a DAM-vagyonelemeket – harmadszor is megveheti az eszközöket, esetleg állami hitelgaranciát is felhasználva rá. Érdekes tehát a felállás: tárgyalni a vevőként is szóba jöhető Donbassz elnökével, Szergej Tarutával kell.

Óvatos becslések szerint a magyar állam eddig 60-100 milliárd forintot pumpált a diósgyőri kohászat életben tartására annak első, 1991-es privatizációja óta. Annyi a korabeli kormányhatározatok alapján biztosra vehető, hogy az állami támogatások számlája az 1994–1997 közötti, a Horn-kormány működésének idejére datálható visszaállamosítási korszakban elérte a 28 milliárd forintot. Ám sem ezzel, sem magánbefektetők bevonásával nem sikerült konszolidálni a diósgyőri cég helyzetét, a kísérletek rendre felszámolásba torkolltak (lásd a HVG Felszámolásból felszámolásba című írását). A Kelet-szlovákiai Vasmű, amely 1998-ban privatizálta, 26 hónapig működtette a DAM-ot. A vagyont 2001-ben megvásárló olasz Cogne-csoport ennyi ideig sem bírta, s bár a Donbassz-tulajdonlás immár 2004 óta tart, a végeredménye ennek is masszív veszteség. A 2007-ben még 25,7 milliárd forint árbevételű cég 2008 decembere óta nem termelt, 2009-es zárómérlegében 11,5 milliárd forint veszteséget és több mint 18 milliárdos kötelezettségállományt tüntetett fel. Tavaly a negyedik negyedévben 12,7 milliárd forinttal vezette az adóhivatal legnagyobb, fél évnél régebben tartozó adósainak listáját. Az ellenőrzés 6,7 milliárd forint adóhiányt állapított meg, a köztartozás a büntetésekkel együtt ennek csaknem a duplája.

Az adóhatóság keresztet vethet a pénzre – legalábbis a felszámoló Perpék Ildikó a HVG kérdésére ezt válaszolta –, a vagyonból csak a jelzáloggal biztosított hitelezőknek jut.

OririentPress Hírügynökség

Címkék: kohászat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni