Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Január 25. 17:31, csütörtök | PR

MADS diákmunka

MADS diákmunka

A Márton Áron Szakkollégium támogatásával 1999-ben alakult a

MADS – MÁRTON ÁRON Iskolaszövetkezet (MADS), mint diákokat foglalkoztató, szövetkezeti formában működő gazdasági szervezet. 2005-ben a szervezet egy vérfrissítésen esett át, mely során alkalom nyílt a 21. század diákjainak és az információs társadalom üzleti szférájának igényeit ugyancsak latba venni, összeegyeztetni és az Iskolaszövetkezet profilját ezen szempontrendszer alapján alakítani. Jelenleg közel 40 ezer fiatal 17-35 év közötti munkavállaló szerepel az adatbázisukban. Több ezer tagjuk vett részt gyakornoki programokban nappali tagozatos éveik alatt, így az Iskolaszövetkezetnek volt lehetősége felmérni készségeiket és képességeiket.

Felmerül a kérdés, hogy elsősorban milyen feladatokkal bízhatja meg a munkáltató a diákokat. Az egyszerű fizikai munkától kezdve, az összetett szakirányú ismereteket, idegen nyelv ismeretét, egyéb speciális tudást igénylő munkán át, gyakorlatilag bármilyen munkát rájuk lehet bízni. Immáron több, mint 29.000 tagnak köszönhetően mára már minden olyan munkaerő igényt képesek kiszolgálni, ami nem igényel több éves szakmai előéletet. Milyen esetekben előnyös a vállalat számára diákokat alkalmazni? Amennyiben alkalmi vagy hosszú távon esetleg munkaerőhiány lép fel a cégnél, vagy a nyári időszakban az alkalmazottak szabadságolását szeretné a vállalat megoldani munkaerő-kiesés nélkül. Szintén érdemes diákok alkalmazásában gondolkodni, ha a szezonális munkák miatt nem venne fel új alkalmazottakat a cég vagy ha a megnövekedett megrendelés állomány miatt gyors segítségre van szükség. Ezen eseteken felül érdemes tudni a diákmunkáról, hogy ez a munkaerő foglalkoztatás lehető legegyszerűbb és legolcsóbb formája.

A cégnek csak a ténylegesen elvégzett munkáért kell fizetnie, a diákok alkalmazásával csökkenthetők a HR- és adminisztrációs költségek is. Nem kell fizetni Szociális hozzájárulást (19,5%), Szakképzési hozzájárulást (1,5%), Nyugdíjjárulékot (10%), Egészségbiztosítási járulékot (7%), Munkaerő-piaci járulékot (1,5%). A munkáltatói jogokat az Iskolaszövetkezet és a Megrendelő közösen gyakorolja. A szolgáltatásról minden esetben számla készül, melyet a vállalat költségként elszámolhat. A MADS Iskolaszövetkezet megkeresi a megrendelő igényének megfelelő diákokat, szerződést köt a diákkal, akit a NAV felé bejelent. A diák munkába állását követően munkaóráit jelenléti íven vezeti, a hónap végén pedig a MADS Iskolaszövetkezet összesíti a ledolgozott órák számát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.

2024. Március 26. 08:17, kedd | PR

A szellemi alkotások kiaknázatlan értékek egy vállalkozásban

Dubaiban a kedvező pénzügyi feltételek mellett az iszlám jogrend is maximális védelmet nyújt