Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. November 16. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már megint recesszióba süllyedt az eurozóna gazdasága

Már megint recesszióba süllyedt az eurozóna gazdasága

Négy éven belül másodszorra süllyedt recesszióba az eurozóna gazdasága, ahogy a kormányok az adósságválság miatt egyre inkább csökkentik a költségvetési kiadásokat.A közös valutát használó 17 ország bruttó összterméke a második negyedéves 0,2 százalékos visszaesés után a harmadik negyedévben 0,1 százalékkal zsugorodott - közölte az Eurostat, amelyről a Quaestor elemzői számoltak be.

Az adat nem okozott meglepetést mivel az előzetes elemzői konszenzus is 0,1 százalékos csökkenést vetített előre. Egy éves összevetésben nézve a GDP visszaesés mértéke 0,6 százalék volt, ami szintén megfelel az elemzői várakozásoknak.

Európa legnagyobb gazdaságában, Németországban a GDP 0,2 százalékos növekedést mutatott, ami enyhe lassulást jelent az előző három hónap 0,3 százalékos növekedéséhez képest. Franciaországban a gazdaság szintén 0,2 százalékkal bővült, szemben az előző időszak 0,1 százalékos visszaesésével. Az adósságválsággal küzdő déli államok közül Olaszországban 0,2 százalékot, míg Spanyolországban 0,3 százalékot zsugorodott a gazdaság. Görögország és Portugália még tegnap közzétette GDP adatait, mely szerint Görögország már a 17. recessziót produkáló negyedévet zárta, míg Portugália esetében két éve tart a visszaesés. Az Európai Unió 27 tagállamában összességében 0,1 százalékos növekedés mutatkozott

A GDP adatokkal egy időben tették közzé az eurozóna fogyasztói árak emelkedésére vonatkozó adatát is. Eszerint az infláció októberben lassulást mutatott, ami főként az energiaárak konszolidálódásának tudható be, melyek szeptemberben még 9,1 százalékkal nőttek, októberben azonban ez 8 százalékra mérséklődött. Az éves infláció a valutaunióban 2,5 százalékra esett vissza októberben, a szeptemberi 2,6 százalékról. Az adat megfelel az előzetes és várt értéknek. Havi szinten az árak emelkedése 0,2 százalékot tett ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).