Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Január 26. 14:21, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Még sok gondot okozhat a csapadék

Még sok gondot okozhat a csapadék

A belvízhelyzet elemzése, a tavaszi ár- és belvíz várható alakulása volt a témája a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság keddi ülésének, amelyen a résztvevők a megelőzésre, a védekezésre való felkészülésre helyezték a

A Seszták Oszkár elnök vezette védelmi bizottságot a jelenlegi helyzetről Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója tájékoztatta. Elmondta: a Tiszán, a Túron, a Szamoson nincs, csak a Krasznán és a Lónyay-főcsatornán van elsőfokú árvízvédelmi készültség Szabolcs-Szatmár-Beregben. Az átlagosnál kevesebb hó van a hegyekben, így jelentős árhullám kialakulására sem kell most számítani. Februárban azonban lehet komoly havazás, ami olvadáskor gyors vízszintemelkedést eredményezhet – figyelmeztetett a védelemvezető.

Az elmúlt hatvan év legcsapadékosabb éve volt a 2010-es, különösen a Nyírséget sújtotta. Nyírbátorban 12 hónap alatt 28 hónapnak megfelelő csapadék esett. Vannak olyan területek, ahol a talajvíz szintje alig 20 centiméterre van a talajtól. Átlagos esetben a telítettség 44 százalék, most viszont eléri a 85 százalékot. Az előrejelzések szerint a február átlagos lesz, a március és az április viszont az átlagosnál csapadékosabb. Ez a mezőgazdaságnak további komoly gondokat fog okozni. Jelenleg 40 ezer hektár áll víz alatt, a helyzet az 1999. évihez hasonló. Akkor tavaszra 100 ezer hektárt borított a víz, és most magasabbak az induló értékek, mint 12 éve.

Bodnár Gáspár elmondta: sorra jelentkeznek az igazgatóságon a települések, hogy a szakemberek vizsgálják át védelmi tervüket. A vízügyesek ezt szívesen megteszik, hiszen a felkészülést segítik vele. A kedvező, hideg, csapadékmentes időjárást ki kell használni arra, hogy a rendszerek működőképességét javítsák.

A térségben 1500 lakóház kerülhet veszélybe, ha romlik a belvízhelyzet. A helyzet Nyíregyházán és Újfehértón a legsúlyosabb. Bodnár Gáspár példaértékűnek nevezte a Nyíregyházán és Újfehértón végzett munkát a belvíz elleni védekezésben, mindkét helyen olyan rendszerek épülnek ki, amelyek hosszú távon is megoldást jelentenek a problémára.

A tavaszi védekezéshez még 120 vízügyi szakemberre lenne szükség a megyében. Ezt részben úgy oldják meg, hogy más igazgatóságoktól kérnek embereket, illetve felajánlotta segítségét a megyei mérnökkamara is. A közfoglalkoztatásban összehangolt munkát végeznek a vízgazdálkodási társulatokkal.

A szakember felhívta a figyelmet: fontos, hogy az utak mentén az árkok is rendben legyenek, erre a kezelőknek kellene jobban odafigyelniük, hiszen az utak állapotát is befolyásolja, ha nem tud elfolyni alóluk a víz.

Bara Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója arról tájékoztatott: területükön 42.500 hektárt borít a belvíz. A csúcs január 15-én volt, 45.800 hektárral. Folyamatosan szivattyúznak, jelenleg naponta egy Velencei-tónyi vizet szivattyúznak a befogadókba. Hajdú-Biharban 29 településen folyik belvíz elleni védekezés. Pályázaton 200 kilométer belvízcsatorna kotrására nyertek támogatást, ebből 6 kilométer hosszan már elvégezték a munkát.

Csepely Zsigmond, a katasztrófavédelem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatója elmondta: jelenleg 707 ház van veszélyben a belvíz miatt, ezekben 1870-en élnek. Tavaly december elejétől folyik védekezés a belvíz ellen, december 27-én egyszerre 51 településen volt valamilyen készültség.

A védekezés napi költsége az önkormányzatoktól kapott adatok alapján december 12-én volt a legmagasabb, 11 millió forint. A legkevesebbet eddig december 20-án költöttek, 435 ezer forintot.

A településekről eddig 82 vis maior igény érkezett be. Két ingatlan dőlt össze eddig, 14 károsodott olyan mértékben, hogy le kell bontani, vagy magától össze fog dőlni. Változatlanul 29 a kitelepítettek száma, közülük 14 elhelyezéséről az illetékes önkormányzatok gondoskodtak, heten rokonoknál laknak, nyolcan más módon oldották meg a lakhatásukat. (pr)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.