Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. December 15. 07:21, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Megnyílt a devecseri egészségügyi szűrőközpont

Megnyílt a devecseri egészségügyi szűrőközpont

Naponta 50 embert látnak el a kedden megnyílt kormányzati egészségügyi szűrőközpontban Devecserben. Az állomáson végzett vizsgálatok célja a vörösiszap-katasztrófa által érintettek monitorozása, egészségi állapotuk figyelemmel kís

Az októberi vörösiszap-katasztrófa által érintett településeken fontosnak tartják a szűrőközpont megnyitását, de leginkább annak örülnének, ha minden egészségügyi szolgáltatás helyben elérhető volna. „Ne kelljen mindenért Ajkára menni, hanem itt Devecserben is lehessen szűrni. Itt Devecserben már megszűnt minden, és ennek mi a szenvedő alanyai vagyunk. Itt régen volt orvosi rendelő, meg kórház is” – fogalmazott Frider Józsefné devecseri lakos.

A szűrőközpont működését a Belügyminisztérium költségvetési forrásaiból biztosítják, az egyes szolgáltatókkal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium köt szerződést. Hogy az állomás meddig működik majd, egyelőre bizonytalan. „Fél éven keresztül biztos, és a vizsgálati eredményektől függ. Nekünk itt elővigyázatossági lépést kellett megtennünk. Pontosan dokumentálva lesz minden, és ez fogja meghatározni, hogy milyen időtartamra, milyen kapacitással kell ezt működtetni” – nyilatkozta Réthelyi Miklós Fidesz–KDNP-s nemzeti erőforrás miniszter.

A parlament keddi döntése alapján a kistérségi központtá váló Devecser polgármestere indokoltnak tartja, hogy hosszabb távra tervezhessenek az új létesítménnyel. „A féléves időtartam most az indulásnál be van jelentve. De úgy hiszem, ez folyamatosan működni fog. Kell is, hogy tudjuk ellenőrizni az embereket, hogy van-e valamilyen elváltozás bizonyos esetekben. Ezért szükséges ezt hosszútávon működtetni” – közölte Toldi Tamás Devecser Fidesz–KDNP-s polgármestere.

Modern röntgenszoba is van

Németországból kapott modern röntgenszoba és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jól felszerelt szűrőbusza is segíti majd a lakosság egészségi állapotának felmérését. „A lúgosság okozott egészségügyi gondot. A nehézfémek nem oldódnak ki a vörös iszapból. Nem okoznak fémmérgezést, épp úgy, ahogy az ólomkristály poharak sem okoznak ólommérgezést, ha valaki megfogja őket” – szögezte le Göndöcs Zsigmond egészségügyi államtitkári megbízott.

Az átadott, új szűrőközpontban a laborvizsgálatok mellett légzéssel kapcsolatos, nőgyógyászati és gyermekgyógyászati szűréseket végeznek majd, amelyeket eddig helyben nem tudtak megoldani. (da)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő