Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. December 06. 07:21, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Mézvásár Zalaegerszegen

Mézvásár Zalaegerszegen

10-15 százalékkal drágább még a termelőknél is idén az akácméz, a szokásos mennyiségnek ugyanis csak az egyötödét tudták készíteni ebben az évben – mondta a Független Hírügynökségnek vasárnap Szekeres József, a Kárpát-medence

Tavasszal olyan hideg, esős idő volt, hogy nem volt virág, amiből a méhek mézet készíthettek volna. Akácmézet például csak Zala megyében, illetve Vas megye dél és Somogy megye észak-nyugati részén tudtak készíteni a termelők, de ott is kevesebbet, mint máskor. Míg a korábbi években tizenötezer, idén csak háromezer tonna akácméz készült – mondta Szekeres József, aki hozzátette: a termelők próbálják megtartani törzsvevőiket, így a jóval kisebb mennyiség ellenére 10-15 százalékkal emelkedtek az árak. Egy kiló akácmézet 1700 forintért lehet megvenni termelőktől.

Más termelők ugyanakkor a Független Hírügynökség tudósítójának elmondták: míg a felvásárlók a korábbi években volt, hogy 400 forintot adtak egy kiló mézért, most ezer-ezerkétszáz forint is lehet a nagykereskedelmi ár. Olyan kevés termett ugyanis, hogy a felvásárlók egymásra licitálva emelik az árat, hogy ki tudják szolgálni vevőiket.

A fesztiválon különleges mézeket is kóstolhattak az érdeklődők: nagy sikere volt a chilis, a gyömbéres és a fokhagymás méznek. Utóbbiról azt mondta termelője, hogy míg magában hordozza a fokhagyma minden jótékony hatását, fogyasztójának nem lesz fokhagyma szagú a lehelete tőle. Az idei gyenge „méztermés” egyébként csak a mennyiségre vonatkozik. A termelők azt állítják, hogy a méz minősége éppen olyan jó idén, mint a korábbi években volt.

A termelők szerint tíz évente egyszer fordul elő, hogy a rossz idő miatt ilyen kevés mézet tudjanak készíteni. A Független Hírügynökségnek elmondták: tavasszal olyan kevés volt a virág, hogy még a méheket is etetni kellet cukorsziruppal és mézzel, mert máskülönben éhen haltak volna. (lm)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott