Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Augusztus 18. 14:18, szerda | PR
Forrás: (x)

Miért ennyire népszerű a gipszkarton?

Miért ennyire népszerű a gipszkarton?

Napjaink egyre kedveltebb építőanyaga a modern gipszkarton. Azonban számos tévhit és félreértés övezi a használatával, a teherbírásával, valamint a tűzvédelmi követelményekkel kapcsolatban.

Miután a gipszkarton környezetbarát, sokan gondolják úgy, hogy éghető anyagról van szó – holott ez távolról sem igaz! Vizsgáljuk meg egy picit tüzetesebben ezen építőipari termékeket, és tudjuk meg népszerűségük okát!

Gipszkartonok felhasználási területei

A gipszkarton egy gipszmagból és papírbevonatból álló – vagyis teljesen környezetkímélő – építőipari termék. A könnyű gipszkarton lapok rengeteg területen felhasználhatók a szakmában. A teljesség igénye nélkül jöjjön néhány a leggyakoribb gipszkarton felhasználási módozatok közül:

- A lakások belső tereiben térelválasztóként funkcionálhat
- Tetőtér beépítésekhez
- Szokták használni gipszkarton előtétfal építéséhez
- Szárazvakolatként különféle falszerkezetekhez
- Tűzvédelmi borításként is remekül funkcionál
- Gipszkarton álmennyezet kialakítására
- Díszítőelemként
- Padlóaljzat megvalósításához
- Számos egyéb lehetőség

Miért előnyös gipszkartont használni?
Ellenáll az időjárásnak

Gipszkartont választani több szempontból is jó döntés. Először is: a gipszkarton kreálmányok szárazépítés során nyerik el végső helyüket és formájukat. Ezen technológia jóval eredményesebben ellenáll az időjárási viszontagságoknak a nedves építési eljárásokkal szemben. Ennek köszönhetően akár télen is elkészíthetők egyes elemek az épületben.

Remekül terhelhetők

A gipszkartonok esetében sokaknak felmerül a kétely, hogy bírja-e a terhelést. Azok számára jó hírünk van: bár nem teherhordó fal, azonban a statikus terhet nagyon jól tűrik. A hozzájuk tartozó, ideálisan megválasztott dübelekkel négyzetméterenként akár az 50 kg-ot is elbírja. Amikor dolgozunk vele, ránézésre meg sem mondanánk róla, hogy valójában mekkora a strapabírása - miután meglepően könnyű szerkezetről beszélünk.

Kedvező áron beszerezhető

Egy másik szemszögből nézve hasonlóan nagy előnye a gipszkartonnak, hogy kedvező áron lehet hozzájutni. Miután egy építkezés vagy felújítás rengeteg pénzt felemészt, így minden forintnak jelentősége van. Ha jó üzletet szeretnénk kötni, kiváló ár-érték arányú termékeket kínál ügyfelei számára hazai viszonylatban például a Metalloglobus Webáruház.

Hőszigetelésre is alkalmazható

A következő indok, hogy miért érdemes gipszkarton használni, hogy fémszerkezetre szerelve az elemek közé beépíthetünk hőszigetelő anyagot. Egy minőségi ásványgyapot szigeteléssel ellátott gipszkarton szakszerűen telepítve kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezzel pedig további jelentős megtakarításokat érhetünk el.

Gyorsabb a hagyományos vakolásnál

A gipszkartonnal végzett precíz munka sebessége is igen figyelemreméltó. A hagyományos technikákkal végzett tevékenységnek csupán a töredékét igényli a gipszkarton telepítési ideje. Az építkezés helyszínén is összeszerelhető, csavarozható, és a hozzá való fém profillal együtt bárhová elhelyezhető, akár gipszkarton válaszfalról, akár tetőtér beépítéséről, vagy bármilyen más munkavégzésről is legyen szó. Napjainkban Nyugaton az sem ritka, hogy komplett házakat húznak fel gipszkartonból.

Kevesebb hulladékkal jár a vakolásnál

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a munkafolyamat kevesebb hulladékkal jár, mint vakolásnál. Nem keletkezik számottevő törmelék, száradási idő pedig egyáltalán nem is szükséges. A gipszkarton tiszta szerelhetőségének hála hulladék sem keletkezik, ezért a falak utólag is beépíthetők a szerkezetbe. Ráadásul eltekinthetünk a csepegő, folyékony kötőanyagoktól is.

Hangszigetelése gipszkartonnal

A hőszigetelés mellett másik remek tulajdonsága a gipszkarton lapok használatának, hogy remek zajszigetelési mutatókkal rendelkeznek. Ezért akár nagyobb előadó-, koncerttermek vagy más hasonló objektum kialakításához is ideálisan felhasználható építőanyagként. Gipszkarton segítségével akár teljesen zajmentessé is tehetjük a kívánt helyiséget.

Ez csak néhány indok a sok közül, hogy miért érdemes megfontolni a gipszkarton használatát. Ezen építőipari anyag beszerzésekor – mint az össze többinél – fokozottan figyeljünk annak kifogástalan minőségére. Miután meggyőződtünk beszállítónk megbízhatóságáról, minden figyelmünket a gipszkartonok előnyeire fordíthatjuk a munkálatok során.

Címkék: gipszkarton

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.