Városlista
2020. július 13, hétfő - Jenő

Hírek

2020. Március 31. 14:22, kedd | PR

Miért van szükség a terhesgondozásra?

Miért van szükség a terhesgondozásra?

Felkészülni a gyermekvárásra már önmagában is csodálatos dolog. Ebben az időszakban valami olyan vágy és szeretet fogja el az embert, amit előtte még soha nem tapasztalt.

Vágyik egy új élet megszületésére és felnevelésére, vágyik arra, hogy gyereke legyen.

Éppen ezért, a fogantatás pillanatától kezdve a leendő szülők mindent megtesznek azért, hogy magzatuk egészséges kisbaba, gyermek, majd később felnőtt lehessen. Ennek megalapozása a terhesgondozás, mely amellett, hogy törvényileg szabályozott, teljes mértékben a baba és a mama egészségét szolgálja.
Mit lehet tenni a kezdeti szakaszban?
Amikor a terhességi teszten megjelenik a két csík, majd a nőgyógyász is megerősíti, hogy áldott állapotba került a leendő anyuka, szinte kivétel nélkül hatalmas örömöt élnek át. Ezután azonban sokszor a kétségbeesés következik, ha első babáról van szó. Mit kell most tennem? Mi a következő lépés? Milyen orvosokhoz, milyen vizsgálatokra kell elmennem? Mit tehetek azért, hogy a gyermekem egészségesen szülessen? Ilyen, és ehhez hasonló kérdések kavarognak a leendő anyukák fejében.

A szülők, nagyszülők és az orvosok minden ilyen kérdést megválaszolnak, így hálistennek ezek a kételyek hamar elmúlnak. Ha mégsem válaszolnának meg elsőre minden kérdést, a terhesgondozás és a választható szülésfelkészítő tanfolyam során mindenre fény derül.

Lássuk, mik tehát a válaszok!

Az első percektől kezdve, a 9. hónap végéig az egyik legfontosabb a terhesgondozáson való részvétel. Az alkalmakat a 26/2014. (IV. 8.) EMMI rendelet szabályozza, mely fő céljául tűzte ki a kismamák és a születendő gyermekek egészségét.

A rendelet szerint, és természetesen a gyakorlatban is, a terhesgondozás során több szakember figyel felváltva a kismamára. Ilyen szakemberek a védőnők, háziorvosok, valamint a szülész-nőgyógyász szakorvosok, alacsony kockázat esetén (és kizárólag akkor) a szülésznő. Munkájuk nagyon fontos része például a folyamatos dokumentálás, és a vizsgálatok, de az anyukáknak sokszor nem ez áll a fókuszban, hanem hogy kiderüljön, gyermekük egészséges-e.

Milyen vizsgálatokat végeznek a 9 hónap alatt?

A terhesség megállapításakor már meg is történik a rizikó besorolás a szülész-nőgyógyász által. Ezt az anyuka egészségi állapota és az anamnézis alapján teszik meg.

A következő lépés, hogy be kell jelentkezni a védőnőnél a terhességi igazolással, melyet korábban szintén a nőgyógyász állított ki. A védőnő ez alapján állítja ki a terhesgondozási kiskönyvet. Ezután még jön néhány háziorvosi vizsgálat, melyet a trimeszterenként kötelező nőgyógyászati és védőnői vizsgálatok követnek. Utóbbi egy alkalommal a leendő anyuka és apuka otthonába is ellátogat és ott végzi el a vizsgálatot.

Vizsgálatok, melyeken biztosan átesel, ha gyermeket vársz:
● Teljes vérkép
● Vércsoport megállapítás
● Ellenanyagszűrés
● Vizelet vizsgálat
● Fogorvosi vizsgálat
● EKG
● Ajánlott genetikai tanácsadás (37 évnél idősebb kismamák esetén kötelező.)
● Genetikai ultrahang: ez az első lépés a Down-szindróma kiszűréséhez.
● Terheléses vércukor: terhességi cukorbetegség esetén szigorú diétát kell tartania a kismamának. Ez az állapot a szülés után általában magától megoldódik.
● Ultrahang vizsgálatok: trimeszterenként legalább egy alkalommal.
● Kardiotokográfos vizsgálatok, például: CTG
● 4D ultrahang, 5D babamozi (Nem kötelező.)

Ez így hirtelen elég soknak tűnhet, ráadásul vannak, amelyek többször ismétlődnek a terhesség során, de nagyon fontos, hogy egyiket sem szabad kihagyni. Minden egyes vizsgálat a kisbaba és a mama egészségét szolgálják, ezért nem vedd félvállról őket! A kezelések és vizsgálatok számontartásában pedig az orvosok és más szakemberek fognak segíteni: időpontokat is egyeztetnek, valamint folyamatosan beutalókkal látják el az anyukát.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 06. 18:37, hétfő | PR

3 húsbavágó érv, amiért a költöztetést rakodással rendeld, profiktól

Csak a vándormadarak költöznek évenként, de van, aki majdnem ilyen gyakorisággal vált új albérletre. Ez persze sok költöztetés rakodással, ami sokba is kerül. Miért rossz ötlet mégis spórolni a profikon?

2020. Július 06. 18:18, hétfő | PR

Zavart okoz a C típusú nyelvvizsga kifejezés, de miért?

Mint minden területnek, a nyelvvizsgáknak is megvan a maga zsargonja. Ehhez tartozik a C típusú nyelvvizsga kifejezés is, de a zsargon idővel változik és ez bizony okozhat félreértéseket.

2020. Június 18. 14:31, csütörtök | PR

Nem engednek a minőségből

Évről évre, a legszigorúbb átvilágítást végzik el a Jánosik és Társai Kft.-nél. Idén, a járványhelyzet miatt különleges szabályokat betartva tartottak auditot a külső auditorok.

2020. Május 18. 09:36, hétfő | PR

Templomot épített a Jánosik Kft.

Görögkatolikus templomot épített Mezőkövesden a Jánosik és Társai Kft. A zöldmezős beruházást, az alapoktól kezdve kulcsrakész állapotig a cég végezte.