Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Szeptember 15. 09:21, vasárnap | PR

Milyen jellegzetességei vannak a rotoros szórófejeknek?

Milyen jellegzetességei vannak a rotoros szórófejeknek?

A nyári melegben kinek nem derül fel a szíve egy olyan öntöző láttán, amely kattogva, meghatározott körben vagy bizonyos szöget bezárva szórja az öntözővizet?

Ez a típusú öntözési forma rotoros szórófejjel történik, aminek megvannak a maga sajátos tulajdonságai.

Mire jók a szórófejek ?

Egészen egyszerűen arra, hogy a locsolóvizet kijuttassák az öntözendő területre. A szórófejekbe a vizet a modern KPE idomokon és csöveken keresztül juttatják el, de maga a szórófej is két részből áll: szórófej házból és fúvókából. Ha használaton kívül van a szórófej, akkor nem adagolja a vizet, sőt, vannak olyan rotoros szórófejek, melyek földbe is süllyednek a használaton kívüli idő alatt. Ahhoz, hogy működésre bírjuk a szórófejeket, vizet kell rájuk engedni, és ha kellően nagy a víznyomás, beindul a mindenki által ismert rotoros vízszórás.

A rotoros szórófejekről általában

Nagyon sok elnevezés takarja ugyanazt a technológiát: rotoros, rotátoros, rotary, forgó esetleg turbinás szórófej. Az öntözési elv minden esetben ugyanaz, mégpedig a rendkívüli víztakarékosság. A rotátoros fúvóka olyan kis intenzitással öntöz, hogy nem akármekkora területre szokták a szakemberek ajánlani. Leginkább a kis, illetve közepes nagyságú kertekbe, területekre ajánlatos telepíteni, mert a szórási sugara 1.8-30 méterig terjedhet.

A rotoros szórófejek öntözési módjára jellemző, hogy a fejhez közel eső területeken kis méretű cseppeket szór, majd a szórófejtől távolodva egyre nagyobb méretű cseppek formájában öntözi a növényeket. Azt is meg lehet állapítani nagy általánosságban, hogy a rotátoros szórófejek minimális víznyomás értéke, amelyen működni szoktak, 2,5-5 bar.

Hogyan érdemes telepíteni a rotátoros szórófejeket?

Az automata öntözőrendszerekre egyre jellemzőbb KPE csövek segítségével építjük ki az öntözőrendszert, aminek locsolóegységei a rotátoros szórófejek lesznek. Érdemes figyelni arra, hogy az öntözés lefedje a szórófejtől szórófejig tartó területeket. Ha nagy hézag van a két szórófej között, akkor az öntözőfej szórása nem lesz elég hatékony. A szórófejekből kilépő víz szöge változtatható 90-105 fokos szögben, attól függően, hogy közelebb vagy távolabb érjen-e a locsolóvíz. A szögek változtatásának lehetősége elősegíti, hogy az öntözés egyenletesebb legyen, jobban lefedje a területet.

A teljesítmények alapján elmondható, hogy a kis teljesítményű rotoros szórófejeket elsősorban kis kertekben ajánlatos telepíteni, míg a nagyobb terület lefedésére képes turbinás szórófejeket lehet igazán nagy, sportpályányi területekre is felállítani.

A rotoros szórófejes öntözés tehát egy eléggé ismert és elterjedt öntözési forma. Használják hatalmas méretű parkok öntözésére éppúgy, mint a kisebb díszkerthez vagy konyhakerthez. A rotoros szórófejek változatos típusai közül választhatnak olyan szakáruházakban, mint például az AutomataÖntözőrendszer.com webáruház.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.