Városlista
2020. augusztus 10, hétfő - Lörinc

Hírek

2020. Május 08. 17:25, péntek | PR

Milyen munka vár ma rád Ausztriában?

Milyen munka vár ma rád Ausztriában?

Ausztria különösen népszerű a magyar munkavállalók között, akik külföldön próbálnak szerencsét. Az viszont örök kérdés, hogy megéri-e az ausztriai munkavállalás és milyen munkák elérhetőek. Mutatjuk!

Ausztriai kézenfekvő választás lehet azoknak, akik külföldi álláskeresésbe fognának. Szomszédos ország, vonattal akár két és fél óra alatt elérhető Budapestről is. A határ mellőli városokból akár néhány perc alatt is elérhető egy osztrák munkahely, így akár a napi ingázás sem lehetetlen. Európai Uniós ország, így Euróban jön a fizetség, és komoly német nyelvtudást sem mindig kérnek. De mennyire szép ez a kép valójában?

A lehetőségek tárháza

A válasz egyszerű: nagyon. Ausztriai munkát találni lehetséges, méghozzá viszonylag könnyen, még a vírusválság idején is. Érdekes módon épp a magyar munkavállalók elmaradása jelentett komoly problémákat Ausztriában, mikor a járvány berobbanásakor megállt a magyar munkavállalók ingázása, mert vannak szektorok, ahol a határ menti területeken rengeteg magyar dolgozik. Ezeknél komoly kiesés volt, egyik napról a másikra nem jöttek a magyarok.

Milyen állások elérhetőek?

Ausztriában szinte minden szektorban találunk magyar munkavállalót, hiszen az ország rendkívül népszerű a magyar munkavállalók körében. A magyarok magasan képzettek, számtalan esetben akár sok év munkatapasztalattal a hátuk mögött vágnak bele a külföldi munkakeresésbe, így értékes munkaerő hozzájárulást jelentenek az osztrák álláspiacon.

Vannak ugyanakkor olyan szektorok, ahol jóval tipikusabb a magyarok foglalkoztatása. Ezek elsősorban:

Egészségügy
Számtalan magyart foglalkoztatnak akár magán úton, akár kórházak, gyógyellátó központok betegápoló, nővér, masszőr pozícióban. Éppen ez volt az a terület, ami a legjobban megszenvedte a hirtelen leállást.
Vendéglátás
A vendéglátóipart ért csapás ellenére jelenleg is rengeteg aktív állásajánlat van szakácsok, pincérek, étteremvezetők, vagy éppen cukrászok számára.
Turizmus
Az osztrák síparadicsomokban rengeteg magyar dolgozik. Ez volt az egyik oka annak, hogy a vírusjárvány egyik gócpontját jelentő ausztriai sípályáról sok fertőzés jött be hozzánk. Jellemzően recepciósokat, portásokat, szobalányokat alkalmaznak, de nem ritka a vezető pozícióban dolgozó magyar munkaerő sem.
Építőipar
Ausztria az egyik olyan ország volt, ami felszippantotta a magyar építőipari szakmunkásokat: kőműveseket, ácsokat, burkolókat. Az építőipar visszaesésével ugyan várhatóan csökken a munkalehetőségek száma ebben a szektorban, de még mindig jelentős marad.
Szakipari munkák
Szakembereket folyamatosan keresnek ausztriai munkavállalásra. Köztük hegesztőket, csőszerelőket, asztalosokat, lakatosokat, csak hogy néhányat említsünk.

Mennyi szufla vagy még az osztrák munkaerő piacban?

Tavaly Ausztriában 43.500 új munkahely jött létre. Ennek közel háromnegyedét Európából érkező külföldiek töltötték be. Ezen belül is óriási mértékben, öt és fél ezer fővel bővült a magyar munkavállalók száma. Ez elég egyértelműen jelzi, hogy bőven van még magyaroknak lehetőség Ausztriában.

Jellemzően azok számára éri meg igazán az osztrák munkavállalás, akik a határmenti városokban élnek és átjárnak dolgozni. A megélhetési költségek magasabbak Ausztriában, viszont az órabérek négyszer olyan magasak, mint idehaza. Ez jóval meghaladja a hazai munkabérnövekedés mértékét, így még sokáig megéri osztrák állást vállalni.

Az ingázást segíti az is, hogy az osztrák vasút fejlesztését tervezik Ausztria keleti részén, ezen belül is kiemelten a Bécs és Bécsújhely közötti szakaszon. Ez a korábbi járatsűrítésekkel együtt még könnyebbé teszi, hogy idehaza lakjunk, de odaát dolgozzunk.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 10. 11:17, hétfő | PR

Ezért használjunk ragasztószalagot festéshez

Profi szobafestőt találni, aki szépen dolgozik, nagyon nehéz és igen költséges dolog. A jó hír azonban, hogy a festést saját kezűleg is meg tudjuk csinálni, ha ellessük a profik egy-két apró trükkjét.

2020. Augusztus 10. 10:47, hétfő | PR

Kiadó raktárt keres? Segítünk!

Nem csak a multinacionális vállalatoknak van szüksége raktározó helyiségekre – gyakran a KKV-knak is elkél egy-egy hely, ahol készleteket, felszereléseket tárolhat. Cikkünk segítségével Ön is megtalálhatja a legjobbat!

2020. Augusztus 10. 10:37, hétfő | PR

Flatco, a megfizethető prémium

A fővárosi lakáspiacot böngészve rendkívül sokszínű kínálattal találkozhatunk, legyen szó akár árról, minőségről, vagy épp a kettő valamilyen arányú kombinációjáról.

2020. Július 24. 07:53, péntek | PR

Egyházi építések specialistája lett a Jánosik Kft.

Ismét egyházi ingatlan felújítását nyerte el a Jánosik és Társai Kft. Ezúttal Miskolcon, a Baptista Szeretetszolgálat új szociális ellátóközpontja kivitelezésére kaptak megbízást.