Városlista
2021. február 25, csütörtök - Géza

Hírek

2020. Május 08. 17:25, péntek | PR

Milyen munka vár ma rád Ausztriában?

Milyen munka vár ma rád Ausztriában?

Ausztria különösen népszerű a magyar munkavállalók között, akik külföldön próbálnak szerencsét. Az viszont örök kérdés, hogy megéri-e az ausztriai munkavállalás és milyen munkák elérhetőek. Mutatjuk!

Ausztriai kézenfekvő választás lehet azoknak, akik külföldi álláskeresésbe fognának. Szomszédos ország, vonattal akár két és fél óra alatt elérhető Budapestről is. A határ mellőli városokból akár néhány perc alatt is elérhető egy osztrák munkahely, így akár a napi ingázás sem lehetetlen. Európai Uniós ország, így Euróban jön a fizetség, és komoly német nyelvtudást sem mindig kérnek. De mennyire szép ez a kép valójában?

A lehetőségek tárháza

A válasz egyszerű: nagyon. Ausztriai munkát találni lehetséges, méghozzá viszonylag könnyen, még a vírusválság idején is. Érdekes módon épp a magyar munkavállalók elmaradása jelentett komoly problémákat Ausztriában, mikor a járvány berobbanásakor megállt a magyar munkavállalók ingázása, mert vannak szektorok, ahol a határ menti területeken rengeteg magyar dolgozik. Ezeknél komoly kiesés volt, egyik napról a másikra nem jöttek a magyarok.

Milyen állások elérhetőek?

Ausztriában szinte minden szektorban találunk magyar munkavállalót, hiszen az ország rendkívül népszerű a magyar munkavállalók körében. A magyarok magasan képzettek, számtalan esetben akár sok év munkatapasztalattal a hátuk mögött vágnak bele a külföldi munkakeresésbe, így értékes munkaerő hozzájárulást jelentenek az osztrák álláspiacon.

Vannak ugyanakkor olyan szektorok, ahol jóval tipikusabb a magyarok foglalkoztatása. Ezek elsősorban:

Egészségügy
Számtalan magyart foglalkoztatnak akár magán úton, akár kórházak, gyógyellátó központok betegápoló, nővér, masszőr pozícióban. Éppen ez volt az a terület, ami a legjobban megszenvedte a hirtelen leállást.
Vendéglátás
A vendéglátóipart ért csapás ellenére jelenleg is rengeteg aktív állásajánlat van szakácsok, pincérek, étteremvezetők, vagy éppen cukrászok számára.
Turizmus
Az osztrák síparadicsomokban rengeteg magyar dolgozik. Ez volt az egyik oka annak, hogy a vírusjárvány egyik gócpontját jelentő ausztriai sípályáról sok fertőzés jött be hozzánk. Jellemzően recepciósokat, portásokat, szobalányokat alkalmaznak, de nem ritka a vezető pozícióban dolgozó magyar munkaerő sem.
Építőipar
Ausztria az egyik olyan ország volt, ami felszippantotta a magyar építőipari szakmunkásokat: kőműveseket, ácsokat, burkolókat. Az építőipar visszaesésével ugyan várhatóan csökken a munkalehetőségek száma ebben a szektorban, de még mindig jelentős marad.
Szakipari munkák
Szakembereket folyamatosan keresnek ausztriai munkavállalásra. Köztük hegesztőket, csőszerelőket, asztalosokat, lakatosokat, csak hogy néhányat említsünk.

Mennyi szufla vagy még az osztrák munkaerő piacban?

Tavaly Ausztriában 43.500 új munkahely jött létre. Ennek közel háromnegyedét Európából érkező külföldiek töltötték be. Ezen belül is óriási mértékben, öt és fél ezer fővel bővült a magyar munkavállalók száma. Ez elég egyértelműen jelzi, hogy bőven van még magyaroknak lehetőség Ausztriában.

Jellemzően azok számára éri meg igazán az osztrák munkavállalás, akik a határmenti városokban élnek és átjárnak dolgozni. A megélhetési költségek magasabbak Ausztriában, viszont az órabérek négyszer olyan magasak, mint idehaza. Ez jóval meghaladja a hazai munkabérnövekedés mértékét, így még sokáig megéri osztrák állást vállalni.

Az ingázást segíti az is, hogy az osztrák vasút fejlesztését tervezik Ausztria keleti részén, ezen belül is kiemelten a Bécs és Bécsújhely közötti szakaszon. Ez a korábbi járatsűrítésekkel együtt még könnyebbé teszi, hogy idehaza lakjunk, de odaát dolgozzunk.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 23. 11:20, kedd | PR

Elkészült az újjávarázsolt mezőkövesdi általános iskola

Többi közt új nyílászárókkal, kibővített tornateremmel és teljesen felújított homlokzattal várja vissza a mezőkövesdi általános iskola a diákjait.

2021. Február 10. 09:34, szerda | PR

Így találhat könnyen szállást a győri termálfürdő mellett

Gyakran szokott előfordulni, hogy a zsúfolt, és munkával teli hétköznapokban elfáradunk, és egy kis feltöltődésre lenne szükségünk.

2021. Február 09. 12:27, kedd | PR

Költöztessük üzletünket üzletházba

Ha kereskedelemmel foglalkozó vállalkozást vezetünk, üzletünk elhelyezkedése meglehetősen fontos faktor a sikeresség szempontjából.

2021. Január 29. 09:09, péntek | PR

Elegáns női csukló ékszerek: különleges darabok különleges alkalmakra

Egy minőségi karóra nem csupán praktikus eszköz, de az utóbbi években az ékszerekkel egyenértékű kiegészítővé vált, sőt kifejezetten különleges hatást érhetünk el,