Városlista
2019. június 18, kedd - Levente

Hírek

2019. Június 06. 18:57, csütörtök | PR

Milyen notebookot vegyünk otthonra?

Milyen notebookot vegyünk otthonra?

Mindegy, hogy laptopnak vagy notebooknak hívjuk, mindkettő ugyanúgy a hordozható számítógépet jelenti. A kérdés az, hogy tudjuk-e, hogy milyen típusúra van szükségünk otthoni használat esetén.

Emiatt talán pont az az első kérdés, amit jó tisztáznunk magunkban, hogy asztali gépre van-e elsősorban szükségünk, vagy pont, hogy kifejezetten a hordozhatóság az elsődleges szempont. Ha a hordozhatóság a fontos, akkor pedig jöhet a méret, a súly és teljesítmény kérdésköre is.

Akkor most hordozhatót vagy asztalit?

Az asztali gépek azok a számítógépek, amelyek "csúcsteljesítményre" képesek és rugalmasan fejleszthetőek és bővíthetőek. Ha hardcore gamer van a családban, azaz valaki sokat játszik a legújabb játékokkal és online, akkor inkább egy nagyteljesítményű asztali gépre kellene beruházni. Illetve, ha videót vagy hangot vágnánk és szerkesztenénk rajta, azokra is jobb választás az asztali gép.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a notebookok között is találunk kifejezetten ilyen célra használható gépeket is, tehát továbbra is az a kérdés, hogy akarjuk-e vinni magunkkal vagy sem. Például a Dell gamer laptopokat is gyárt, tehát kifejezetten játékosoknak szánt verziót is készítenek.

A notebook amellett, hogy hordozható, többféle méretben, súlyban, színben is létezik, amennyire csak lehet, a gyártók igyekeznek minden típust személyre szabni. Egy "mezei" felhasználó számára, aki internetezésre, alap programok használatára keres gépet, annak a méretei miatt teljesen megfelelő és jó választás a notebook. Iskolai projektekhez, jegyzeteléshez és közösségi média használatához is kiválóan megfelelnek.


Milyen tulajdonságaira figyeljünk?

Egy notebook sokféle tulajdonságát és paraméterét illik átböngészni és összehasonlítani mielőtt letesszük a voksunkat valamelyik mellett. Jó, ha különböző fórumokon véleményeket és értékeléseket is olvasunk a kiválasztott darabról. Tartsuk szem előtt azt is, hogy a technológia gyorsan fejlődik, ezért érdemes egy kicsit többet költeni egy notebookra most azért, hogy ne kelljen jövőre lecserélni.

A legfontosabb a notebook memóriája és háttértár mérete. Minél több és nagyobb, annál jobb. A 8 GB memória teljesen jónak mondható már, a háttértár lehetőség szerint legyen 256 GB körül minimum. Aztán a kijelző felbontása is fontos, a 1920x1080-as felbontással már lehet mit kezdeni.

Vannak, akik ragaszkodnak a Windows-hoz, mások a Linuxhoz vagy az macOS-hez. A különböző programokat és alkalmazásokat, valamint weboldalakat már úgy fejlesztik és optimalizálják, hogy minden mindenen fusson és használható legyen. Egy Windows-os operációs rendszerrel nem lőhetünk mellé, főleg akkor, ha kezdők vagyunk még. A notebookokat jogtiszta operációs rendszerrel és szoftverekkel árulják a megbízható helyeken. Az ASUS, Acer, Lenovo, HD és Dell notebookokat bátran ajánljuk a kezdőtől a haladókig, mindenkinek.

A méret lényeg?

Minél könnyebb egy notebook, annál jobb. A miniatürizálásnak köszönhetően egy kisebb vagy könnyebb gép egyáltalán nem biztos, hogy kevesebbet tud, mint egy fajsúlyosabb versenytársa. A méret nem lényeg, viszont a notebook súlya közel sem mellékes!

Ha kicsinek érezzük a notebook billenytűzetét, csatlakoztathatunk rá USB-n keresztül külső, nagyobb billentyűzetet, illetve egeret is, ha valaki nem boldogul a touchpaddel.

Fontos, hogy a notebookon legyen kialakítva több USB csatlakozó, internetkábelnek hely, és ha valamiért sokat használunk CD-t vagy DVD-t, akkor legyen benne CD/DVD olvasó is. Talán ennek a feltételnek felel meg ma már a legkevesebb laptop.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 17. 17:00, hétfő | PR

Hol tart most a győri ingatlanpiac?

Az ingatlanárak napjainkban rendszerint a megyeszékhelyeken és a fővárosban a legmagasabbak. Az okok egyértelműek, hiszen a kedvező elhelyezkedési és oktatási lehetőségek -

2019. Június 13. 10:36, csütörtök | PR

Nemzetközi és magyar sztárokkal indul az országos kerékpár fieszta

11 megyén és 100 városon át vezet Magyarország legnagyobb kerékpárversenye

2019. Június 06. 18:58, csütörtök | PR

Fűnyírási kisokos - avagy így válasszunk fűnyírót a kertünkbe

A fűnyírás szezonja már elkezdődött, a nagyobb esőzések után megállíthatatlanul nő a gyep. Ennyi idő alatt kiderülhetett már, hogy szükségünk van-e egy új fűnyíróra, vagy elég szervizelni a régit.

2019. Június 05. 09:14, szerda | PR

Innovatív takarítás

Ma már a takarítás sem olyan, mint régen. Jól tudja ezt Magyarország piacvezető takarítással foglalkozó cége a Jánosik és Társai Kft.