Városlista
2019. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2019. Április 15. 13:09, hétfő | PR

Minden, amit a cica fülproblémáiról tudnunk kell

Minden, amit a cica fülproblémáiról tudnunk kell

Az egészséges macskák alapvetően igen ellenállóak a hallójárat betegségeivel szemben, ezért, ha cicánk gyakran rázza a fejét, vakarja a fülét, érdemes alaposan megvizsgálnunk.

Semmiképp se vegyük félvárról ezeket a tüneteket, mert amellett, hogy macskánk számára nagyon kellemetlen, fertőző is!

Felismerés

Egyik leggyakoribb cica fülprobléma a fülatka. Ez a parazita általában kölyök és fiatal macskákat betegít meg, de előfordulhat idősebb cicáknál is. Szintén fülatka állhat a hátterében, ha kedvencünk hallójáratában gyulladást észlelünk, kellemetlen szagot áraszt, esetleg egyensúly zavarokat, vagy hallásvesztésre utaló jeleket észlelünk rajta.

A rühösséget okozó élősködő egész életét a macska hallójáratában éli le, itt teszi le petéit, fejlődik ki és szaporodik. A fülrühösség általában fekete, darabos váladék képződésével jár és a viszketés szinte elviselhetetlenné válik az állat számára.

Az erős fülvakarás gyakran nyílt bőrsérülések kialakulásához vezet a fülkagyló mögött, ami hamar elfertőződhet. Gyakori, hogy egy ér megsérül a fülben és ezért a fülkagyló megduzzad, vérrel telik meg, ami sajnos csak műtéti úton hozható rendbe.

Kezelés

A cicát ilyen esetben mindenképp állatorvosnak kell látnia, aki mintát vesz a fülváladékból és mikroszkópos vizsgálat után állítja fel a pontos diagnózist. Az atkák elpusztításához fül géllel vagy nyakra cseppenthető szerekkel kell kezelni a cica fülét.


Nagyon fontos, hogy az együtt lakó háziállatokat együtt kell kezelni, hiszen az atka fertőző, így könnyedén átadhatják egymásnak az állatok. A macska alvóhelye, illetve a ház azon részei, ahol az állat sűrűn előfordul, alapos tisztítást és porszívózást igényel, mivel az állatok a környezetből is könnyen visszafertőződhetnek.

Ne feledd! A kezeletlen betegség súlyos szövődményekkel járhat. A sok váladék akár a hallójárat elzáródását is okozhatja.

Megelőzés

Megelőzésképpen ellenőrizzük gyakran háziállatunk fülét, hogy még a kezdeti stádiumban elcsíphessünk egy esetleges felülfertőződést. Alapvető fontosságú a hallójárat alapos és rendszeres tisztítása mindaddig, amíg váladék található a fülekben.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 13. 10:36, csütörtök | PR

Nemzetközi és magyar sztárokkal indul az országos kerékpár fieszta

11 megyén és 100 városon át vezet Magyarország legnagyobb kerékpárversenye

2019. Június 06. 18:58, csütörtök | PR

Fűnyírási kisokos - avagy így válasszunk fűnyírót a kertünkbe

A fűnyírás szezonja már elkezdődött, a nagyobb esőzések után megállíthatatlanul nő a gyep. Ennyi idő alatt kiderülhetett már, hogy szükségünk van-e egy új fűnyíróra, vagy elég szervizelni a régit.

2019. Június 06. 18:57, csütörtök | PR

Milyen notebookot vegyünk otthonra?

Mindegy, hogy laptopnak vagy notebooknak hívjuk, mindkettő ugyanúgy a hordozható számítógépet jelenti. A kérdés az, hogy tudjuk-e, hogy milyen típusúra van szükségünk otthoni használat esetén.

2019. Június 05. 09:14, szerda | PR

Innovatív takarítás

Ma már a takarítás sem olyan, mint régen. Jól tudja ezt Magyarország piacvezető takarítással foglalkozó cége a Jánosik és Társai Kft.