Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Június 08. 18:16, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Mobilgátjával aratott sikert egy szolnoki egyetemista Houstonban

Mobilgátjával aratott sikert egy szolnoki egyetemista Houstonban

Mobilgátként használható találmányával nyert bronzérmet Szalóki Csaba szolnoki egyetemista az egyesült államokbeli Houstonban rendezett fenntarthatósági olimpián, amelyen 68 ország versenyzői között egyetlen magyarként vett részt - írta szombati számában az Új Néplap.

Az I-SWEEEP (International Sustainable World Projekt Olimpiad) nevet viselő verseny küldetése, hogy felkeltse az érdeklődést a fenntarthatósággal kapcsolatos problémák iránt, és praktikus megoldásokkal szolgáljon rájuk. A vetélkedőn három kategóriában - energia, mérnöki tervezés és környezet - értékelték a közel hatszáz projektet - olvasható a Jász-Nagykun-Szolnok megyei napilapban.
A szolnoki egyetemista bronzéremmel jutalmazott mobilgátja vagy lapgátja a gyorsan érkező és levonuló árvízzel szemben alkalmazható. A horganyzott lemezből készíthető, egyszerű kivitelezésű lapgát szerkezetéből adódóan viseli el a hidrosztatikai nyomás által keletkezett feszültséget. Az árvíz elleni védelmet a szerkezetrehelyezett és rögzített speciális fólia látja el. A könnyen mozgatható lapgát több állapotig szétnyitható, így más-más vízmagasságnál is bevethető - ismerteti a cikk a találmányt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).