Városlista
2019. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2019. Január 16. 12:05, szerda | Helyi

Nem csak a fejre kerülhet korona

Nem csak a fejre kerülhet korona

Fogaink az idő múlásával tönkre mehetnek. Ehhez hozzájárulhatnak genetikai adottságok is, illetve az, ha az ember nem megfelelően, vagy nem rendszeresen ápolja a fogsorát.

Az emberek nagy része mégis szép, egészséges, hófehér fogakról álmodozik, amely kellő önbizalmat ad neki, hogy bátran rámosolyoghasson a világra. Ha elhanyagoljuk fogainkat, hamar bekövetkezhet, amitől annyi ember fél. A fogfájással és a különböző fogínybetegségekkel kellemetlenségek, amelyeknek sok esetben csak a fog eltávolítása vet véget.

Milyen esetben van szükség koronára?

Szakemberek szerint a magyar lakosság nagy részének nagyon rossz állapotban vannak a fogai. Ennek az egyik oka az, hogy nem járunk be a rendszeres kontroll vizsgálatokra, hanem addig halogatjuk a fogorvosi látogatást, amíg már aludni nem bírunk a fogfájástól. Pedig sok esetben, ha a fogorvos még időben észre tudná venni az apró gondokat, meg tudná menteni azokat a fogakat, melyeket lehetséges hogy pár hónap elteltével így márki kell húznia. Fogkorona felhelyezésére akkor lehet szükség, amikor nagy mértékben szuvasodott a fog, vagy esetleg gyökérkezelés, vagy szuvasodás következtében a fog annyira elgyengült, hogy fennáll a veszély, hogy megreped vagy eltörik. Ha nagy méretű fogtömésre van szükség és az eredeti koronából már nem marad akkora rész, hogy a tömést meg tudja tartani, esetleg ha szabálytalan, vagy elszíneződött fogainkat szeretnénk szebbé varázsolni.

Hány féle korona közül választhatunk?

Ha bármilyen okból fogkorona felhelyezésére van szükség, akkor a fogorvosnak először meg kell vizsgálnia az összes fogunkat, majd fel kell állítania egy kezelési tervet. A koronához elő kell készítenie a fogat, mely a legtöbbször csiszolásból áll, majd ezután egy speciális lenyomatott kell készíteni a fogról, annak érdekében, hogy a fogtechnikus olyan fogkoronát tudjon készíteni, amely tökéletesen passzol a fogsorunkba. A korona színárnyalatának a kiválasztását a fogorvos, a fogtechnikussal együtt végzi el. A korona készülhet fémből, fém-kerámiából, cirkonból vagy porcelánból is. Fogkorona készítése és felhelyezése előtt fontos tudni, hogy esztétikai, egészségügyi és funkcionális szempontokat egyaránt mérlegel a fogorvos, a fogkorona elkészíttetése előtt, hiszen a koronának nem csak látványban kell illeszkednie a fogsor többi részéhez, hanem annak rágóképességét is meg kell tartania, emellett fontos feladata lehet a szomszédos fogak elmozdulásának, illetve az állkapocs-ízületek elváltozásának megakadályozásában is.

A fémből készült koronákat régi megoldásnak szokták emlegetni, hiszen fémes színéből kifolyólag ma már nem számít túl esztétikus megoldásnak. A Cirkon korona manapság az egyik legmodernebb koronatípus. Rengetegen válasszák, hiszen fémmentes, így a fémallergiások számára is tökéletes megoldást nyújt. A fém-kerámia koronák a legelterjedtebb csoportja a koronáknak. Ez szépen igazítható fogaink színéhez, emellett bármely régióba javasolják felhelyezni. A legesztétikusabbak természetesen a teljes kerámiából készült koronák, hiszen ezek tökéletesen tudnak passzolni a fogsorunk többi részéhez, emellett pedig az idő múlásával sem fog az a kellemetlen fémes csík megjelenni a fogak alsó felén, ami a fém koronáknál például jellemző.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 17. 07:15, szombat | Helyi

TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSOKRÓL ÉS NYITVA TARTÁSOKRÓL – AUGUSZTUS 20.

Hiba-és kárbejelentés, szolgáltatási hibabejelentő

2019. Augusztus 17. 07:10, szombat | Helyi

Élő tv-sportközvetítések - szombat, vasárnap

A szombati és vasárnapi élő sportközvetítések a hazai televíziókban:

2019. Augusztus 16. 14:35, péntek | Helyi

Elbúcsúztatták Árnics Katalint

Szívhez szóló gondolatokkal búcsúztatta Benkovich Ferenc plébános Árnics Katalin gyógypedagógust.

2019. Augusztus 16. 14:01, péntek | Helyi

Állami kitüntetést kapott a győri kékfestő művész

Az államalapítás ünnepe, augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken, Budapesten