Városlista
2019. július 20, szombat - Illés

Hírek

2019. Január 08. 12:07, kedd | Helyi

Nem csak a magyaroknál, egész Kelet-Európában magas a kivándorlás

Nem csak a magyaroknál, egész Kelet-Európában magas a kivándorlás

Gondoltad volna, hogy a közép és Kelet-európai országokat összevetve a teljes lakossághoz mérten, még mindig Magyarországon a legalacsonyabb a kivándorlási arány?

Szüntelenül indulnak meg az emberek egy jobb élet reményében, dacára mindannak, hogy a költözés, valamint beilleszkedés egy vadidegen országba, igazán nagy kihívást jelent.

A rossz közbiztonság és gazdasági helyzet, a munkalehetőség hiánya, de az elavult oktatási rendszer is közrejátszik ennek a baljós jövőt előrevetítő állapotnak a kialakulásában.

A számok nem hazudnak

Napjainkban három kelet-európai ország található a térképen, melyeknek gazdasága akár bele is rokkanhat a kivándorlásba. Ők Moldova, Bulgária és Lettország, melyek közül mindegyiknek előreláthatólag jelentősen 20% felett lesz a kivándorlási rátája 2050-re.

A többi kelet-európai ország sem lélegezhet fel igazán, hiszen ott van még Románia, vagy Ukrajna, melyekre mintegy 15%-os népszám csökkenést jósolnak a század felére.

A magyarországi kivándorlás, bár papíron alacsonyabb a szomszédos országokéhoz mérten, azért kimondva még is elég rémisztő adat, mi szerint immár a fél millió főt is meghaladta a hazánkból külföldre költözők száma.

Egy kint élő magyar szemszögéből

Régi jó barátomat, Ákost interjúvoltam meg egy facebookos beszélgetés keretein belül. Két kérdést tettem fel neki. Az egyiket a kiköltözés nehézségeiről. Míg a másikat azzal kapcsolatban, hogy ő mennyire vette észre a környezetében a kelet európaiak statisztikailag szédítő jelenlétét.

Ákos és párja, Londonhoz közel él Surrey megyében, immár kettő és fél éve.

A költözés

Mi volt számotokra a legnehezebb az első pár hónapban?

Egyértelműen a nulláról történő elindulás, ugyan is mi mindössze két darab bőrönddel érkeztünk meg Londonba pár évvel ezelőtt. Hamar birtokba vettük életünk első külföldi albérletét. A teljesen bebútorozott lakások bár nagyon elterjedtek idekint, egyrészt marha drágák, másrészt valami elképesztő, hogy mennyire ízléstelenek. Arról már nem is beszélve, hogy a tulajdonosok nagyon érzékenyek a rendre, így előszeretettel kennek rád minden olyan berendezéssel kapcsolatos sérülést, amit talán nem is te követtél el.

Idekint egy elég két élű, hivatalos bérlői rendszer működik, amin keresztül a tulajdonos értékelheti a bérlőt, a bérlő pedig a tulajdonost. Ha begyűjtesz egy-két rossz pontot, akkor előbb vagy utóbb, de esélytelen lesz albérletet találnod a régióban.

Amint kijöttünk, öcsémék egy évre rá követtek minket. Állást tudtam nekik biztosítani, így a legfőbb kérdésük csupán az volt, még is miképp kalkuláljanak a kiköltözéssel.

Ennyit mondtam: Bútorozatlan, üres lakás, megbízható értékelésekkel rendelkező tulaj, és költöztetés. Szerencsére hallgattak rám, így igénybe vették egy költöztető cég szolgáltatásait. Onnantól kezdve szinte a kis ujjukat se kellett mozdítaniuk.

Mi rengeteg pénzt és energiát buktunk az első pár hónap alatt, ami egyébként se volt egy leány álom. Nagyban megkönnyítette volna a helyzetünket, ha a megtakarított pénzünket egy kis stressz űző vacsorára vagy wellness hétvégére költhettük volna méregdrága matracok, szőnyegek és faliképek helyett.

Kelet-európai számok a valóságban

Mi a helyzet a kelet európaiakkal? A statisztikák bődületes kivándorlást mutatnak a részükről.

Angliai pályafutásomat egy elég híres étterem konyháján kezdtem műszakvezetői pozícióban. Elég ha annyit mondok, hamarabb ragadt rám heti tíz-húsz román, bolgár és ukrán szó vagy kifejezés, mint angol. Hihetetlen nagy meglepetésemre, legtöbbjük nem ismert két-három angol szónál többet, így leginkább csak mosogatott, takarított és besegített a tálalásban a szakácsoknak. Véletlenül se nézem le ezeket a nemzeteket. Azóta rengeteg vezetői pozícióban lévő embert ismertem meg, akik szintén kelet-európai országokból származnak.

A híresztelésekkel ellentétben Anglia még mindig tárt karokkal várja a kelet európai népeket, mert megvannak róla győződve, hogy szorgalmas munkaerőt képviselnek, főleg olyan pozíciókban amik betöltése nélkül, - ha egyébként a helyieken múlna - itt hamar megállna az élet.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 20. 07:13, szombat | Helyi

FORGALOMKORLÁTOZÁSOK AZ EDDA KONCERT IDEJÉN

A Győri Rendőrkapitányság ideiglenes forgalomkorlátozást rendelt el a koncert idejére.

2019. Július 20. 07:08, szombat | Helyi

Élő tv-sportközvetítések - szombat, vasárnap

A szombati és vasárnapi élő sportközvetítések a hazai televíziókban:

2019. Július 18. 12:28, csütörtök | Helyi

Hatalmas változás következik a győri Audi Hungariánál

Ősztől Alfons Dintner, az Audi AG ingolstadti előszéria központjának vezetője váltja az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöki pozíciójában Achim Heinflinget, aki Ingolstadtban az Audi AG legnagyobb gyárát vezeti majd.

2019. Július 17. 13:35, szerda | Helyi

Frissítve: új hírek az esetről- Kiszakadt a vízkapu csöve Győrben, miután rátolatott egy autó

Rátolatott egy kocsi a vízkapu csövére Győr sétálóutcáján, a Baross úton. Küldte portálunknak egy arra járó olvasónk.