Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Augusztus 22. 07:41, vasárnap | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Népszámlálásra készül Kína

Népszámlálásra készül Kína

A novemberben kezdődő kínai népszámlálásra történő felkészülés jegyében felmérik a pekingi állandó lakosság létszámát. A 100 ezer kérdezőbiztos a lekérdezés során a fővárosban élő külföldieket, hongkongiakat, makaóiakat é

 
Felkészülés a pontos adatgyűjtésre


Novemberben veszi kezdetét a tízévente esedékes népszámlálás a világ legnagyobb lélekszámú országában. A kínai hatóságok az adatgyűjtés pontossága érdekében felkészülési jelleggel augusztus 15-e és szeptember 15-e időszakra elrendelték Peking lakosságának felmérését. A következő egy hónapban mintegy 100 ezer, rendőrökkel kísért kérdezőbiztos kopogtat be a fővárosiakhoz, hogy az egyes háztartásokban élőkről a szükséges információkat begyűjtsék.


A lekérdezés során a kérdezőbiztosok az üzleti úton lévőket és a rövidebb látogatásra érkezett személyeket kivéve a külföldi állampolgárokat és a Pekingben élő hongkongiakat, makaóiakat és tajvaniakat is felkeresik. Erre azért van szükség, mert a teljes körű népszámlálás nem csak Kína lakosságát, de a külföldön élő, ugyanakkor tartós letelepedési engedéllyel nem rendelkező kínai állampolgárokat is jegyzőkönyvbe kívánja majd venni.


Az aktuális lekérdezés során a hatóságok pontos adatokat szeretnének kapni a pekingi háztartásokról, egyúttal korrigálnák a hibás és valótlan adatokat a fővárosban élőkről. Szakértők szerint ugyanis sokan nem jelentik be családtagjuk elhalálozását, így ugyanis továbbra is felvehetik utánuk az állami szociális támogatásukat, míg az "egy család - egy gyermek" elvét megsértők, nem regisztráltatják második gyermeküket.


A Kínai Népköztársaság 1949-es megalakulása óta 1953-ban, 1964-ben, 1982-ben, 1990-ben és 2000-ben tartottak népszámlálást az országban. A legutóbbi cenzus szerint Kína lakossága 1,29533 milliárd fő volt.


A magyarokat 2011 őszén veszik számba


Magyarországon a következő teljeskörű népszámlálás 2011 őszén esedékes: az adatfelvételt 2011. október 1-je és 2011. november 30-a között fogják végrehajtani. Ennek során, a népszámlálási törvény értelmében a kérdezőbiztosok rákérdeznek majd a nemre, születési időre, családi állapotra, lakóhelyre, születési helyre, iskolai végzettségre és foglalkozásra is. A nemzeti és etnikai hovatartozásra, az anyanyelvre, illetve a fogyatékosságra vonatkozóan is lesznek kérdések, de ezekre nem lesz kötelező választ adni.


Mivel a statisztikusok Magyarország aktuális lakosságszámát a születési és halálozási arányszámok segítségével a 2001-es cenzus adatai alapján kalkulálják, a magyarok pontos népességszámáról a jövő évi felmérés ad majd képet. Az adatgyűjtést követő 4-5 hónapon belül már lesznek előzetes eredmények, de a végleges számok - a munka nagyságára való tekintettel - csak 2012 tavaszára készülnek el.
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő