Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Április 21. 07:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Nyuszi és csibe stop húsvétra!

Nyuszi és csibe stop húsvétra!

Az Orpheus Állatvédő Egyesület (és a többi állatvédő szervezet is) az ünnepek utáni időszakban szembesül a tömegesen feleslegessé váló állatok kapcsán kialakuló állati problémával. A baj megelőzésével és a környezettudatos vás


Húsvét jegyében gyakran felelőtlenül vásárolnak az emberek élő állatot ajándékba

Az ünnepek alatt az ajándékba összevásárolt élő állatok pillanatnyi mosolyt varázsolnak ugyan a családtagok arcaira, de az idill hamar elmúlik: az aranyos füles vagy kiscsibe, ami húsvét napján meglepett örömben rohangált a szőnyegen, az ünnep után már csak unott teherként ficánkolhat. Gondot okozhat a családnak a mindennapokban az állat táplálása mellett a lakást piszkító szőrzet és a kéretlenül keletkező ürülék is. Az élő állat szőre vagy tolla a megajándékozottból akár még allergiás tüneteket is kiválthat.

Az óvodában, iskolában lévő csemeték elől a szülők sok esetben vágásra, hulladékkonténerbe dobják vagy egyszerűen szélnek eresztik a 'fényét vesztett' élő húsvéti ajándékot. A 'humánus' céllal vadasparkba leadott húsvéti nyuszik egy része vadállatok elemózsiájaként is végezheti.

Hogyan lehet megakadályozni azt, hogy élőlényekkel sanyarú módon legyünk kénytelenek bánni?

Ünnepek előtti hónapokban növekszik a nyúltermelés. Szórólapok, hirdetések buzdítanak nyuszik-és kiscsibék vásárlására. Húsvét előtt gondoljuk végig, hogy valóban szívesen tartanánk-e állatot a lakásban, és a későbbi években hogyan fognak ettől megváltozni hétköznapjaink. Például mi lesz jövő húsvétkor? Nyaralás alatt? Mindig gondolnunk kell a környezettudatos (állatra nézve felelős) állattartásra, tehát az ajándékba vásárolt élő állat egész életére kiható döntésünk következményeire. Sokszor befolyásolja a tudatlan, informálatlan vásárlót a gazdasági (hátsó-) szándékkal árusító kereskedő. A lehetőségek közepette NE hagyjuk magunkat élő állat vásárlására csábítani! Ha nem vagyunk biztosak az állat további sorsát illetően, akkor NE vásároljunk ajándékként élő állatot sem húsvétra, sem más ünnepi alkalmakra. Hiszen az esetek többségében az élőlény csak egy unott teher marad az ünnep után.

Az is lehet, hogy már megvásárolta valaki az ajándéknak szánt kisállatot, és csak ezután eszmél rá a nyakába vett terhekre. Ez esetben semmiképpen ne eressze szélnek senki a felesleges állatot, és ne is dobja a szemétgyűjtő konténerbe. Célszerű kertes házba, állatvédelmi telepre elajándékozni a húsvéti nyuszit, kiscsibét, és a többi ajándék állatot. Figyelembe kell vennünk az állatok kiszolgáltatott helyzetét, és azt, hogy ezzel az ember nem élhet vissza. Minden háziállatért az ember (az állat közvetlen megvásárolója, az állat gazdája) tartozik felelősséggel. Élő állat ajándékozást visszatartó tényező lehet, hogy mára már bűncselekmény az állatkínzás!

Ne licitáljunk internetes oldalakon sem élő állatra!

Az egyik magyar portálon 500 forintról indulnak a licitek az élő nyulak esetében. Ha valaki ilyen módon vásárol élő állatot, akkor már maga a szállítás is állatkínzásos bűncselekménynek minősülhet, ha az átvétel nem személyesen történik.

Mit ajándékozzunk húsvétra?

Élő állat helyett van alternatíva: csoki díszeket, szintetikus alapanyagokból készült figurákat - plüss játékot vagy tartós emléktárgyakat. Készítsen szeretteinek saját kezűleg ünnepi emlék - ajándékot...

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.