Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Június 14. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti

Oroszország - A Moszkvai Újságíró Szövetség szerint veszélyben vannak Politkovszkaja munkatársai

Oroszország - A Moszkvai Újságíró Szövetség szerint veszélyben vannak Politkovszkaja munkatársai

A Moszkvai Újságíró Szövetség azt kérte szerdán az orosz főügyésztől, hogy vizsgálja ki, veszélyben van-e a Novaja Gazeta főszerkesztő-helyettesének és munkatársainak az élete.

Annak a lapnak az alkalmazottairól van szó, amely a hatalom elleni éles bírálatairól vált híressé, és amelynek a 2006-ban meggyilkolt Anna Politkovszkaja is dolgozott.
Az újságírók érdekvédelmi szervezete most azért aggódik az ott dolgozók életéért, mert Szergej Szokolov főszerkesztő-helyettest egy múlt hétfőn megjelent cikk miatt állítólag halálosan megfenyegette Alekszandr Basztirkin, a Szövetségi Nyomozó Bizottság vezetője. Ezek után Dmitrij Muratov főszerkesztő a lap szerdai számában nyílt levélben követelt biztosítékot Basztirkintól arra, hogy a lap újságíróinak, elsősorban a főszerkesztő-helyettesnek nincs veszélyben az élete.
A Novaja Gazeta főszerkesztője Basztirkinnek írt nyílt levelében kifogásolta, hogy a Szövetségi Nyomozó Bizottság vezetője egy Moszkva környéki erdőbe szállítatta Szokolovot, és ott fenyegette meg a főszerkesztő-helyettest.
Muratov szerint az orosz nyomozóhatóság vezetőjének haragját Szergej Szokolovnak a lap június 4-i számában közölt cikke váltotta ki. Abban a szerző felháborodását fejezte ki amiatt, hogy egy dél-oroszországi faluban történt gyilkosság egyik vádlottja mindössze 150 ezer rubeles büntetéssel megúszta az ügyet. A lap a jelenlegi orosz hatalmat, így Basztirkint is összefüggésbe hozta szervezett bűnözői körökkel.
Moszkvában több újságírót őrizetbe vettek a rendőrök, mert a Novaja Gazeta újságírói mellett tüntettek a Szövetségi Nyomozó Bizottság moszkvai székháza előtt. Köztük volt az Eho Moszkvi rádió főszerkesztő-helyettese, a Kommerszant FM munkatársa is több kollégájuk társaságában. Az újságírókat később elengedték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.