Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. December 07. 14:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Öt év alatt 50 millióval nőhet a lakosság Pakisztánban

Öt év alatt 50 millióval nőhet a lakosság Pakisztánban

Ha a születési ráta ellenőrizetlen marad öt év alatt 50 millió fővel nőhet a lakosság száma, ami súlyosan megterheli az állam szociális jóléti programját, egyúttal annak eredménytelenségét is okozhatja.

Shokat Hayat Durrani, Pakisztán népesedési kérdésekben illetékes államtitkára szerint a jelenlegi születési arányszámok változatlansága mellett 2015-ig további 50 millió fővel nőhet az ország lakossága. Az államtitkár a Bahauddin Zakariya Egyetemen tartott konferencián kiemelte, úgy látja, a lakosság száma jóval nagyobb befolyással van Pakisztán gazdaságára és szociális szektorára, mint bármely más állam esetében. Durrani szerint egy ország sem tud úgy gazdaságilag fejlődni, ha a szegénység mértéke és a születések száma fenntarthatatlan. Mint mondta, a lakosság számának növekedése mind az állam, mind a szociális szektor számára komoly kihívás, éppen ezért tudatosítani kell a helyiekben, hogy az ország gazdasága nincs olyan helyzetben, hogy a nagyarányú népességnövekedés jelentette terheket elbírja.

Saba Gull, a társadalomtervezési bizottság tagja szerint 2015-re Pakisztán a szükséges erőforrások rendelkezésre állása nélkül válhat a Föld harmadik legnépesebb országává, ha a lakosság nem veszi komolyan a családtervezési programot. Hozzátette a népességszám a közelmúltban már így is meghaladta a 174 millió főt. Gull szerint elsődleges feladat, hogy a jövő generációi számára biztosítsák a megfelelő élelmezést, oktatást, egészségügyi ellátást, amely területekre viszont hiába fordítanak jelentős összegeket, ha a lakosság 70 százaléka nem él a családtervezési módszerekkel.

Pakisztán kormánya a családtervezési program keretében 2020-ig zéró növekedési ütemmel szeretné stabilizálni a népességszámot. Ennek fontos eleme, hogy a lakosokat, főleg a nőket a családtervezési módszerekkel megismertessék, és ezek alkalmazására rábírják őket. A jelenlegi adatok szerint azonban csak a lakosok 30 százaléka tervezi tudatosan a gyermekszámot különböző fogamzásgátló módszerekkel. A jelenlegi termékenységi ráta így még mindig igen magas, amelynek köszönhetően tavaly percenként 6, óránként 403 fővel nőtt a lakosok száma.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.