Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Január 22. 10:00, szerda | Belföld

Fontos levelet kapunk a napokban a banktól

Fontos levelet kapunk a napokban a banktól

Januárban kapja meg mindenki azt a részletes levelet, amelyből kiderül, milyen költségeket számolt fel a bank.

A bankolásra fordított összegek így könnyebben összehasonlíthatóak lesznek, ami erősíti majd a pénzintézetek közötti versenyt. A money.hu szerint a bankszámlához kapcsolódó kiadások között éves szinten akár 20-30 ezer forintos különbségek is lehetnek.

Átláthatóbbá és könnyebben összehasonlíthatóvá válnak a banki költségek: januárban ugyanis minden ügyfél részletes díjkimutatást kap a bankjától a költségeiről. Ezt egy uniós szabály teszi kötelezővé, és a vonatkozó kormányrendelet szerint január 31-ig a lakossági ügyfelek részletes, egységes és egymással összevethető kimutatást kapnak arról, hogy 2019. augusztus 1-je és december 31-e között milyen számlavezetéshez kötődő - például számlavezetés és számlanyitás, utalás, sms-szolgáltatás, beszedési megbízás, netbankhasználat - költségeket számolt fel a bankjuk.

A bevezetés időpontja miatt még csak egy csonka évnek a költségeit látják a fogyasztók, jövőre már a teljes 2020-as díjakat át tudják majd tekinteni. Így pontosan látható lesz, hogy bizonyos szolgáltatásokat hányszor vett valaki igénybe, és az pontosan mennyibe került.

"Az egyes bankszámlák költségei sokkal könnyebben összehasonlíthatóvá válnak, és a pénzintézetek közötti versenyt is fokozza, hogy a fogyasztók egyszerűbben tudnak váltani, ha drágának találják a saját szolgáltatójukat" – hangsúlyozta Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője.

A money.hu szerint a mostani banki kínálatban elérhető számlák között éves szinten akár 20-30 ezer forintos eltérés is lehet.


Újfajta banki csomagok jönnek?

A Magyar Nemzeti Bank egy tanulmánya nemzetközi összehasonlításban drágának találta a magyar bankok szolgáltatásait, például a számlavezetés vagy az átutalások díját.

A magyarországi bankok egyébként 9,58 millió darab bankszámlát vezettek 2019 szeptember végén. A bankok számlavezetésből származó bevétele pedig 2019 első 9 hónapjában meghaladta a 82 milliárd forintot, ami éves szinten 8 százalékos növekedésnek felel meg, az átutalásokhoz kapcsolódó bevételek több mint 104 milliárdot tettek ki, ami 3 százalékos emelkedést jelent, a készpénzfelvételhez kapcsolódó bevételek 7 százalékkal, 51,5 milliárd forintra nőttek.

A jegybank olyan csomagokat látna inkább a piacon, amelyeknél a számlavezetési díj ellenében az ügyfelek korlátlan számú és összegű tranzakciót hajthatnának végre. A fix havi díjért történő korlátlan számú tranzakciók bevezetése pedig segítené a hamarosan megjelenő azonnali fizetési rendszer elterjedését.


Jön az azonnali fizetés

Jelentős változást hoz továbbá a napi pénzügyekben, hogy március 2-án indul az azonnali fizetési rendszer, ami jóval kényelmesebbé teszi az utalásokat. A forint alapú banki átutalások ezentúl ugyanis az év minden napján, napi 24 órában 5 másodpercen belül megjelennek a kedvezményezett számláján.
"A művelethez ráadásul még a számlaszámra sem lesz feltétlenül szükség, más azonosítót – mobiltelefonszámot vagy e-mail címet – is meg lehet adni" – emelte ki Trencsán Erika.

A szakértő hozzátette, hogy a bankszámlák összehasonlíthatósága, a várhatóan fokozódó verseny és az azonnali fizetési rendszer alapvető változásokat hozhat a mindennapi bankolásban. A személyre szabott, saját igényeknek legjobban megfelelő számlacsomag kiválasztása pedig egyre könnyebbé válik.

Forrás: origo.hu

Kép: OTP Bank

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.