Városlista
2020. február 22, szombat - Gerzson

Hírek

2012. Szeptember 27. 13:09, csütörtök | Helyi
Forrás: Pozsgai Kitti

Lakhatási program hajléktalanoknak

Lakhatási program hajléktalanoknak

Mintegy 50 fő hajléktalan lakhatását hivatott megoldani egy Uniós finanszírozású program Győrben és Mosonmagyaróváron. Jön a hideg és egyre többen laknak az utcán.

Pár nappal ezelőtt motorfűrész zúgására ébredhettek többen is Győrben. A Győr-Szol szokásos őszi parkgondozása során, sok cserjét kivátak, köztük olyanokat is, amelyek hajléktalan emberek összezsákolt motyóit takarta nap közben.

Miközben az ember (természetes módon) nem örül neki, hogy hajléktalanok "költöznek" a lakóháza közelébe, félnek a piszoktól, a betegségektől, azért elég megrendítő látványt nyújtott a járda szélére összehordott temérdek ruha, zacskó, újságpapír, a frissen lenyesett ágak mellett.

Mintha magát a hajléktalant is kilakoltatták volna éppen és ez a paradoxon csúnyán beégette magát az agyamba. Ezért is örültem a sajtóanyagnak, ami Winkler Csabától, a Széchenyi Egyetem kommunikációs titkárától érkezett:

„Tágas városom kis lakásra cserélem”

"Az Európai Unió és a Magyar Állam által közösen finanszírozott projekt veszi kezdetét Győrben és Mosonmagyaróváron, ahol a közterületen és intézményben élő, hátrányos helyzetben lévő hajléktalan ellátottak számára nyújt újrakezdési lehetőséget az EU-s program. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg 2012. szeptember 1. és 2014. február 28-a között Győrben és Mosonmagyaróváron.

Győrben a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat és az utcán tartózkodó hajléktalanokra specializálódó Segítőház Alapítvány a program indulását követően mintegy 50 főnek nyújt lakhatási támogatást, a szakemberek által az egyéni szükségletekre reagáló fejlesztési tervekben meghatározott ideig és nagyságban. Az előzetes tervezés, szükségletfelmérés alapján, az 50 főből 30 fő költözhet közvetlenül az utcáról albérletbe. 20 főt a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat intézményi részlegei integrálnak önálló lakhatási körülmények közé, míg Mosonmagyaróváron a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény átmeneti szállójáról hárman tervezhetik albérletbe költözésüket. A költözést követően utógondozói csoport felel a minél sikeresebb beilleszkedésért, amelynek tagjai szociális munkások, addiktológusok, mentálhigiénés, kompetenciafejlesztő szakemberek, élménypedagógusok"- írja Winkler Csaba.

A program ideje alatt természetesen különös gonddal kezelik a hajléktalan emberek személyiségében bekövetkezett változásokat is, segítik őket beilleszkedni új lakókörnyezetükbe.

A program sikeressége tehát nem csak a hajléktalan embereken, de nagy mértékben a velük foglalkozó, őket integráló szakembereken múlik. A szerkesztőség (és azt hiszem minden győri) nevében kívánjuk, hogy eredményeik tartósan kihassanak a hajléktalanok életére.

Fotó: Nagy Péter

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 20. 11:00, csütörtök | Helyi

Győrben is vár a Tavaszi Fesztivál

Március 15-én, nemzeti ünnepünkön kezdődik Győr szezonnyitó összművészeti fesztiválja a Győri Tavaszi Fesztivál. Keretében koncertek, előadások, gyermekprogramok, kiállítások várják az érdeklődőket.

2020. Február 18. 17:20, kedd | Helyi

Megrázó tragédia: Agyvérzést kapott, Győrben lett rosszul a Pokolgép frontembere

A Pokolgép frontembere, Tóth Attila, aki a Madách Színházban is szerepet vállal, a teátrum egyik fellépésén, Győrben lett rosszul. Kórházba szállították, azóta itt gyógyul.

2020. Február 18. 08:14, kedd | Helyi

Idegenvezetők Világnapjára készül a GyereGyőrbe csapata - Még zajlik a Regisztráció!

Magyarországon február 23-án, az Idegenvezetők Világnapján igyenes programokat kínálnak, ezt vállalta magára Győrben 14 és 17 óra között a GyereGyőrbe Tematikus városnézések és Élményprogramok idegenvezetői csapata.

2020. Február 18. 06:31, kedd | Helyi

Mivel lepj meg egy kamasz lányt?

Kevés nehezebb dolgot tudunk elképzelni, mint ajándékot választani egy kamasz lánynak. Te is így vagy ezzel? Ha neked sem sikerült még megtalálni az ideális ötleteket, akkor maradj velünk és olvasd el tippjeinket!