Városlista
2020. április 1, szerda - Hugó

Hírek

2012. Szeptember 27. 13:09, csütörtök | Helyi
Forrás: Pozsgai Kitti

Lakhatási program hajléktalanoknak

Lakhatási program hajléktalanoknak

Mintegy 50 fő hajléktalan lakhatását hivatott megoldani egy Uniós finanszírozású program Győrben és Mosonmagyaróváron. Jön a hideg és egyre többen laknak az utcán.

Pár nappal ezelőtt motorfűrész zúgására ébredhettek többen is Győrben. A Győr-Szol szokásos őszi parkgondozása során, sok cserjét kivátak, köztük olyanokat is, amelyek hajléktalan emberek összezsákolt motyóit takarta nap közben.

Miközben az ember (természetes módon) nem örül neki, hogy hajléktalanok "költöznek" a lakóháza közelébe, félnek a piszoktól, a betegségektől, azért elég megrendítő látványt nyújtott a járda szélére összehordott temérdek ruha, zacskó, újságpapír, a frissen lenyesett ágak mellett.

Mintha magát a hajléktalant is kilakoltatták volna éppen és ez a paradoxon csúnyán beégette magát az agyamba. Ezért is örültem a sajtóanyagnak, ami Winkler Csabától, a Széchenyi Egyetem kommunikációs titkárától érkezett:

„Tágas városom kis lakásra cserélem”

"Az Európai Unió és a Magyar Állam által közösen finanszírozott projekt veszi kezdetét Győrben és Mosonmagyaróváron, ahol a közterületen és intézményben élő, hátrányos helyzetben lévő hajléktalan ellátottak számára nyújt újrakezdési lehetőséget az EU-s program. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg 2012. szeptember 1. és 2014. február 28-a között Győrben és Mosonmagyaróváron.

Győrben a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat és az utcán tartózkodó hajléktalanokra specializálódó Segítőház Alapítvány a program indulását követően mintegy 50 főnek nyújt lakhatási támogatást, a szakemberek által az egyéni szükségletekre reagáló fejlesztési tervekben meghatározott ideig és nagyságban. Az előzetes tervezés, szükségletfelmérés alapján, az 50 főből 30 fő költözhet közvetlenül az utcáról albérletbe. 20 főt a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat intézményi részlegei integrálnak önálló lakhatási körülmények közé, míg Mosonmagyaróváron a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény átmeneti szállójáról hárman tervezhetik albérletbe költözésüket. A költözést követően utógondozói csoport felel a minél sikeresebb beilleszkedésért, amelynek tagjai szociális munkások, addiktológusok, mentálhigiénés, kompetenciafejlesztő szakemberek, élménypedagógusok"- írja Winkler Csaba.

A program ideje alatt természetesen különös gonddal kezelik a hajléktalan emberek személyiségében bekövetkezett változásokat is, segítik őket beilleszkedni új lakókörnyezetükbe.

A program sikeressége tehát nem csak a hajléktalan embereken, de nagy mértékben a velük foglalkozó, őket integráló szakembereken múlik. A szerkesztőség (és azt hiszem minden győri) nevében kívánjuk, hogy eredményeik tartósan kihassanak a hajléktalanok életére.

Fotó: Nagy Péter

Ezek érdekelhetnek még

2020. Március 31. 17:00, kedd | Helyi

Színésznők karanténban: Papp Annamária

Papp Annamária, a Győri Nemzeti Színház egykori színésznője is nyilatkozott megkeresésünkre.

2020. Március 31. 15:10, kedd | Helyi

Színészünk és balerínánk karanténban: Pörneczi Attila és Szalai Judit

Pörneczi Attila színész, a Győri Nemzeti Színház művésze is nyilatkozott a jelenlegi helyzetben kialakult napjaikról.

2020. Március 30. 10:00, hétfő | Helyi

Színművész karanténban: Bródy Norbert

Bródy Norbert színész, a Győri Nemzeti Színház művésze is nyilatkozott a jelenlegi helyzetben kialakult napjairól.

2020. Március 30. 08:02, hétfő | Helyi

Színművész karanténban: Szikra József

Szikra József a Győri Nemzeti Színház művésze, Budapestről mesélt a jelenleg kialakult helyzetben zajló napjairól a győrieknek.