Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Március 21. 17:40, szerda | Helyi

"Neked munka, nekem álom" - kampány fogyatékkal élőkkel

Rendőr, tűzoltó, mozdonyvezető, logisztikai ügyintéző, óvónő, dietetikus, kézilabdázó, labdarúgó és régész lehetett egy-egy napra tíz fogyatékossággal élő, illetve megváltozott munkaképességű fiatal.

Idén is megrendezték a "Neked munka, nekem álom!" című kampányt, mely során megyénkben tíz fogyatékossággal élő, illetve megváltozott munkaképességű személy munkaálmát váltották valóra. Az esemény keddi sajtótájékoztatóján Ősz Ágnes osztályvezető kiemelte, nem sajnálni, hanem támogatni, biztatni kell a fogyatékkal élőket, a munkáltatóknak pedig lehetőségük van megismerni a megváltozott munkaképességűek egyéni adottságait, képességeit.

Baradits- Szabó Veronika a Munkaerőpiacon Maradás Egyesület elnöke elmondta, a program célja, hogy a munkáltatókat és a megváltozott munkaképességű munkavállalókat, a fogyatékkal élőket közelebb hozzák egymáshoz. Fontos, hogy a résztvevők megismerjék az általuk választott munkahelyet, kipróbálják magukat egy olyan közegben, amire korábban nem volt lehetőségük. A fogyatékos résztvevők fél napig együtt dolgozhatnak egy számukra érdekes munkahely munkatársával, egy őket érdeklő munkakörben, és testközelből figyelhetik meg egy munkavállaló mindennapi tevékenységeit. Megyénkből összesen 43-an adtak be pályázatot, kétszer annyian, mint tavaly, közülük tízüknek álmát váltották valóra.

Mi Csukárdi Mariannt, a Márton Lakóotthonban élő, enyhén értelmi fogyatékos hölgyet kísértük el a Rómer Flóris Művészeti és Történteti Múzeum régészetére, ő ugyanis a régész foglalkozást szerette volna kipróbálni, megismerni.Mariann azt meséli, 14 éve, a nyitástól az otthon lakója, szívesen sző, fest, rajzol. Büszkén mondja, rekorder: egy és negyednap alatt két méter szőnyeget szőtt meg, egy rajzpályázaton pedig első helyezett lett.

A munkaálom felhívásra azért jelentkezett, mert szeretné kipróbálni magát régészként, ugyanis kisgyermek kora óta érdekli a történelem. Elsősorban az ókori Egyiptom, és az inkák története. Az izgatja a fantáziáját, hogyan fedezték fel a múmiákat, hogyan tárták fel a szarkofágokat, és hogyan analizálják a tudósok, hogy ki, miben halt meg. Győriként a város történelme sem áll messze az érdeklődési körétől, szívesen hallgatja például a győri várral kapcsolatos történeteket.

A múzeum régészeti részlegén Mariann testközelből ismerhette meg, miből áll a régészek munkája, bepillantást nyert az ásatásokon gyűjtött tárgyak tisztítási, analizálási folyamatába, de a dokumentálási, publikálási teendőkről is képet kapott.

F.G.

Forrás: gyorplusz.hu

Fotók: Marcali Gábor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.