Városlista
2019. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. Június 30. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: orientpress

Túl vagyunk a nehezén: az IMF-hitel felét már visszafizette az állam

Túl vagyunk a nehezén: az IMF-hitel felét már visszafizette az állam

Ismét törlesztett a héten a magyar állam a Nemzetközi Valutaalapnak és ezzel már túl vagyunk a nehezén: a szocialista kormányok által a jelenlegi kabinetre hagyott nehéz örökség felét már visszafizette Magyarország - írja a Magyar Nemzet.

A Gyurcsány-kormány által 2008-ban felvett kölcsönből a magyar állam – a május eleji bő 620 millió euró után – tegnap mintegy 310 millió eurót, azaz 91,5 milliárd forintot utalt át az IMF-nek. A héten egyébként a Magyar Nemzeti Bank is fizetett már vissza egy 182 millió eurónyi, azaz 53,6 milliárd forintnyi részletet a valutaalapnak. Hazánknak még augusztusban és novemberben lesz egy bő 600 millió eurós törlesztési kötelezettsége a valutaalapnak.

Emellett szeptemberben és decemberben további 300 millió eurót kell átutalnunk. Jövő márciusban lényegében 300 millió euró marad csak a hitelből, legalábbis ami az állami kötelezettségvállalást terheli. Eközben a jegybanknak jövőre még februárban és májusban további 182-182 millió eurót kell visszafizetnie.
Az IMF-hitel törlesztése bármikor megtörténhet

A fenti adatokból is látható, Magyarország bármelyik pillanatban visszafizethetné az IMF-től felvett hitel fennmaradó részét. A pénz ugyanis rendelkezésre áll az Államadósság-kezelő Központnál, a döntést a Nemzetgazdasági Minisztériumnak kell meghoznia. A Magyar Nemzet úgy tudja, a fedezetet a februárban kibocsátott dolláralapú devizakötvényből fennmaradt hányad, az Európai Beruházási Banktól lehívott kedvezményes hitel, a Prémium euró magyar államkötvény (Pemák) értékesítéséből származó devizaforrás és az állam által lekötött devizabetétek biztosíthatnák.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Szeptember 21. 14:05, szombat | Belföld

Sokan utaznak Csernobilba a sorozat hatására

Egyre népszerűbbek a különböző tematikus utak a turisták körében - mondta Kiss Róbert Richárd szakújságíró az M1 szombat reggeli műsorában.

2019. Szeptember 21. 12:52, szombat | Belföld

Európai díjra jelölték a magyar Harmed zenekart

Tizenhárom év után ismét magyar zenekart jelöltek az európai könnyűzenei tehetségek díjára. A hardcore/metál Harmed a rangos Music Moves Europe Talent Awards (MMETA) idei várományosai közé került.

2019. Szeptember 21. 09:48, szombat | Belföld

Ma van a Színházak éjszakája

Ma van a Színházak éjszakája: kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal, premierekkel és egyéb rendhagyó eseményekkel várja harmincnégy budapesti teátrum a közönséget, de számos vidéki színház is szervez programokat.

2019. Szeptember 21. 09:09, szombat | Belföld

Bértárgyalásokat kezdeményeznek a kormánnyal a vasutas és a volános szakszervezetek

Az állami vállalatok közül a MÁV és a Volán társaságoknál működő szakszervezetek a bértárgyalások megindítását kezdeményezik a kormánnyal és a munkáltatókkal,