Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. Január 27. 07:17, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Pest megye a legfertőzöttebb – eddig hárman haltak meg

Pest megye a legfertőzöttebb – eddig hárman haltak meg

Összesen hárman haltak meg influenza miatt itthon ebben a szezonban január 23-ig. Egyiküket az influenza A(H1N1) 2009 vírus, két embert az influenza B vírusa fertőzte meg – derül ki az Országos Epidemiológiai Központ szerdán nyilvánosságr

Összesen hárman haltak meg influenza miatt itthon ebben a szezonban január 23-ig. Egyiküket az influenza A(H1N1) 2009 vírus, két embert az influenza B vírusa fertőzte meg – derül ki az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán nyilvánosságra hozott jelentéséből. Január 17-e és 23-a között másfélszer több beteget regisztráltak, mint egy héttel korábban.

Az OEK megállapításai szerint a harmadik héten 28 400 ember fordult orvoshoz az országban influenzaszerű tünetekkel. Az orvosukat felkeresők száma az egy héttel korábbihoz képest az országban mindenhol emelkedett. Legtöbben Pest megyében mentek orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ebben a megyében százezer lakosra 578 beteg jutott. A legkevesebben – százezer lakosból 69-en – Borsod-Abaúj-Zemplén betegedtek meg a friss adatok szerint.

A betegek több mint 28 százaléka gyermek, 41,8 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt, 23,4 százaléka középkorú, 6,6 százalékuk pedig 60 éven felüli volt. Az előző héthez képest nőtt a gyermekek érintettsége, ezen belül a 10 éven aluli betegek száma duplájára emelkedett.

A kórházban ápoltak negyede gyermek

Kórházban 158 embert ápolnak influenzás tünetekkel, az egy héttel korábbi adatokhoz képest megduplázódott a kórházba felvettek száma. A kórházban ápoltak negyede gyermek. Huszonhét új beteget kellett intenzív osztályra fektetni, 14 beteg gépi lélegeztetést kapott. Öt kivétellel valamennyi intenzív ellátást igénylő beteg felnőtt volt a vizsgált időszakban.

A jelenlegi szezonban 2011. január 23-ig összesen három, influenza megbetegedéssel összefüggésbe hozható halálesetről értesült az ÁNTSZ. Az elhunytak közül egy betegnél az influenza A(H1N1) 2009 vírus és két betegnél az influenza B vírus szerepét igazolták az elvégzett vizsgálatok. Egy beteg a 35-59 év közötti korcsoportba tartozott, ketten 60 évnél idősebbek voltak. Valamennyien egy vagy több krónikus alapbetegségük miatt az influenza szempontjából fokozottan veszélyeztettek voltak.

A harmadik héten közösségekben előfordult légúti járványról 8 jelentés érkezett az ÁNTSZ-hez. A járványok közül kettő általános iskolában, négy óvodában és három bölcsődében fordult elő. Ezek az esetek Győr-Moson-Sopron megyében, Budapesten, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megyében történtek.

Megugrott a járványgyanús esetek száma

Tart a járványokban megbetegedettek mintáinak vizsgálata. Az influenzagyanús betegektől származó minták száma több mint másfélszeresére nőtt az előző hetihez viszonyítva a harmadik héten.

Az OEK szerint a klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon 2011 harmadik hetében az ország valamennyi területén nőtt az influenza-aktivitás. A 2009-es pandémiás influenzavírus mellett nő az influenza B vírus és az egyéb légúti kórokozók okozta megbetegedések száma is. (da)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.