Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. December 20. 19:24, hétfő | PR

Praktikák a lefolyók dugulása ellen

Praktikák a lefolyók dugulása ellen

Szerencsére a konyhai és fürdőszobai dugulások egyszerű házi praktikákkal is megszüntethetők.

Jó hír, hogy szinte minden otthonban megtalálhatók azok a szerek és készítmények, amelyekből hatékony duguláselhárító készítményt kotyvaszthatunk. Az alábbi cikkben utánajárunk, mit tehetünk a dugulások megelőzése és elhárítása érdekében.

Általános igazság, hogy a problémákat jobb megelőzni, mint orvosolni. Ez elmondható a lefolyók dugulásával kapcsolatban is, noha nem tartozik a háztartási rutinunkhoz, hogy figyelmet fordítunk a dugulások megelőzésére. Szerencsére a konyhai gyümölcsszűrő és a fürdőszobai hajszűrő hatékony segítséget jelent abban, hogy a lefolyóba minél kevesebb szilárd szennyeződés kerüljön. Emellett érdemes legalább havi rendszerességgel forróvizes öblítést végezni, ami segítségével eltávolíthatjuk a lefolyócsövek falán megtapadó lerakódásokat. A közhiedelemmel ellentétben a lerakódásokért nem a főzés során használt zsiradékok és olajok felelősek, hanem a különböző habzó tisztító- és mosogatószerek összetevői, amelyek nyálkás ragacsos szennyeződésként maradnak ott a lefolyók falán. Ezeken képesek megtapadni a kis ételdarabkák, illetve fürdőszobai lefolyók esetében a hajszálak, makacs dugulást hozva létre.

Éppen ezért érdemes idejekorán kezelni a problémát. Ehhez csupán egy vízforralóra van szükség, amivel kellő mennyiségű forró vizet készíthetünk. Csupán a lefolyóba kell zúdítanunk, ahol kifejtheti oldóhatását. Ennek a megoldásnak köszönhetően jelentős mértékben csökkenthetjük a dugulások kialakulásának kockázatát.
Persze még így is előfordulhat, hogy dugulás keletkezik. A forró víz ilyen esetben is nagy segítségünkre lehet, de érdemes rásegíteni a hatásra némi szódabikarbónával és ecettel is. Mindkét szer megtalálható minden háztartási- és élelmiszerboltban. Elsőként szórjunk legalább 3-4 evőkanálnyi szódabikarbónát a lefolyóba, majd 2-3 deciliter ecettel öblítsük le. Az így keletkező folyékony elegy természetes oldószert hoz létre, ami képes megszüntetni a dugulást, illetve képes megtisztítani a lefolyócső belső falát. Hagyjuk a szert hatni legalább 20 percig, majd végezzünk forróvizes öblítést. Ha nincs otthon szódabikarbóna, helyettesíthetjük konyhasóval. Ettől a megoldástól azonban csak akkor várhatunk eredményt, ha a víz átfolyása igen lassú, vagyis a sós-ecetes elegynek van ideje kifejteni a hatását.

Előfordulhat, hogy a dugulás a lefolyó közeli szakaszán keletkezik. Ez esetben segítséget jelenthet egy hurkapálca vagy valamilyen rugalmas eszköz, ami alkalmas lehet a dugulás manuális megszüntetésére.
Sajnos még így is előfordulhat, hogy nem érünk célt. Ebben az esetben nem marad más hátra, mint a kereskedelmi forgalomban kapható lefolyótisztítókhoz folyamodni. Ezek esetében szigorúan tartsuk be a használati utasítást, illetve tartsuk szem előtt, hogy ezek a készítmények soha nem keverhetők egymással, mivel egyes összetevők reakciója miatt mérgező gázok keletkezhetnek. Mielőtt felnyitjuk a palackot, húzzunk háztartási kesztyűt!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.

2024. Március 26. 08:17, kedd | PR

A szellemi alkotások kiaknázatlan értékek egy vállalkozásban

Dubaiban a kedvező pénzügyi feltételek mellett az iszlám jogrend is maximális védelmet nyújt