Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. December 07. 07:25, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Rendkívüli belvíz fenyeget

Rendkívüli belvíz fenyeget

Rendkívüli belvízre kell számítani idén télen – írja hétfői közleményében a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság Országos Műszaki Irányító Törzs. Az elmúlt héten sok csapadék hullott az országban, emiatt jelent

A csatornákban a vízszintek erőteljesen megemelkedtek – a kritikusabb helyeken, ahol a belvíz belterületeket veszélyeztet – a vízügyi igazgatóságok a belvizeket mezőgazdasági területekre vezetik. A belterületek védelme miatt, az érintett csatornákon a szegedi és a gyulai KÖVIZIG növényzetirtást, iszaptalanítást végez.

Belterületen, jelenleg 130 település védekezik, ebből 16 település – Báránd, Földes, Csökmő, Mezősas, Újiráz, Abony, Örményes, Csanádpalota, Csanytelek, Szarvas, Murony, Gyomaendrőd, Kétsoprony, Kamut, Mezőberény, és Telekgerendás – harmadik fokban. Külterületen összesen 11 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén, 65 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 12 esetében első fokon, 42 szakaszon pedig másodfokon. A legmagasabb, harmadfokú védekezésre összesen 11 szakaszon van szükség: Zala, Kis-Balaton, Hortobágy-Berettyó és a Körösök mentén.

Az elmúlt héten átlagosan 20-40 milliméter csapadék hullott le hazánk területén. Emiatt jelentősen gyarapodott a belvízzel borított területek száma. Jelenleg csaknem 250 hektárt borít belvíz, ebből több mint 136 ezer hektár vetés, illetve szántó terület. Az északi területeken a hótakaró, a déli részeken a területek bejárhatatlansága miatt nehéz a belvíz felmérése. A teljesen átitatott, mezőgazdasági művelésre alkalmatlan föld csaknem 400 ezer hektárt tesz ki. Belterületen, jelenleg 130 település védekezik, ebből 16 település a legmagasabb, harmadik fokban.

A hét közepén a leginkább veszélyeztetett területeken felmelegedés és további 10-20 milliméter csapadék várható, ami tovább növeli az elöntött területek nagyságát. A hétvégi lehűlés miatt az elöntések nagy része le fog fagyni, de ez csak átmenetileg enyhít a belvízi helyzeten. A következő időszakban minden további csapadék ott marad a területen, a talajok már teljesen telítettek, így 2010-2011 telén rendkívüli belvízre kell számítani. (pr)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.