Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Október 05. 20:04, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu

"Sokkterápiára" van szükség Amerikában

Veszélyben az amerikai demokrácia, sőt a szövetségi kormányzat is – de talán épp egy ilyen sokkterápiára van szüksége az ellenségeskedésbe belebénult amerikai politikának?

Napok óta tart az amerikai kormányzati leállás. A következmények közt vannak kicsik (bezárt a szenátusi fodrászüzlet, a marsjáró egy ideig nem küld üzeneteket a Twitteren) és nagyok (több mint 2 millió állami alkalmazott fizetése késik, leálltak a lakáshitelprogramok kifizetései) egyaránt. Miközben a politika megosztottabb, mint valaha – a republikánusok beszélgetni szeretnének, Obama azonban „túszejtőkkel” nem egyezkedik –, a média értelmezni próbálja, mi folyik az országban: a demokrácia lebontása vagy egy népszerűtlen rendelkezés elleni jogos harc.

Veszélyben a demokrácia...

A vélemények közt óriási szakadékok húzódnak. Colbert King, a The Washington Post publicistája például már a polgárháborús Délhez hasonlítja az Obamacare-rel szembeszegülő republikánusokat. „Új Konföderáció született, melynek célja – az előzőhöz hasonlóan –, hogy lebontsa a szövetségi kormányzatot. Tagjai ugyanolyan szélsőségesek, mint a polgárháború kirobbantói: az sem érdekli őket, ha csődöt jelentünk, és hogy végül valószínűleg ők fognak a legnagyobbat bukni – csak megalázva lássák Washingtont és az elnököt” – írja King. Ha nem is az amerikai állam, de az amerikai demokrácia megtépázásával vádolja az ellenzéket egy másik Post-szerző, Anne Applebaum is, aki szerint veszélyes például szolgálhat, hogy a republikánusok egy nekik nem tetsző reform miatt túszul ejtették az egész kormányzatot. „Azt mondják, hogy az Obamacare népszerűtlen. Lehetséges, de ez most nem számít. Az számít, hogy a rendelkezést a kongresszus mindkét háza elfogadta, az elnök aláírta, a legfelső bíróság megerősítette, zászlóvivőjét pedig újraválasztották. Törvénnyé vált, akár tetszik ez egyes politikai csoportoknak, akár nem” – szögezi le Applebaum.

...de kitől?

Az ellenoldal szerint azonban a demokraták azok, akik az alkotmányt is felrúgva védik az Obamacare-t – makacsságuk most kormányzati leálláshoz vezetett. „A képviselőház elvégezte alkotmányban rögzített kötelességét és összeállította a költségvetést, mely elegendő pénzt juttatott a most leálló területeknek – csak éppen az egészségügyi törvény finanszírozását halasztotta el. A szenátus és Obama elnök nem fogadta el a megszavazott pénzt – ezért ülnek most otthon a szövetségi alkalmazottak” – magyarázza Thomas Sowell a National Review hasábjain. A jobboldali publicista szerint nincs értelme megróni a republikánusokat, amiért nem engednek az Obamacare dolgában. „Mi olyan borzasztó abban, hogy az elnök nem kaphat meg mindent, amit akar? Ezt nevezik a hatalommegosztás elvének” – utal a demokráciára Sowell is.

Sokkterápia

Eközben már közeledik a következő vészes határidő: ha nem születik megegyezés az adósságplafon megemeléséről, október 17-én az amerikai államkincstár nem fogja tudni tovább fizetni hitelezőit, és az USA történelme során először nem fog jótállni tartozásaiért. Ez az elemzők szerint akár világméretű válságot is okozhat – David Gergen, a CNN-en publikáló egykori elnöki tanácsadó ezért reméli, hogy a pártok tanulnak a leállásból és október közepére összeszedik magukat. „A közvélemény többsége szerint a helyzetet a republikánusok kényszerítették ki, de elutasító üzeneteit olvasva Obama hajthatatlansága is hozzájárult a leálláshoz. Nyomás nehezedik tehát mindkét oldalra, Washington pedig kénytelen lesz valami megoldással előállni” – vélekedik Gergen. A publicista szerint a konzervatívok ugyan felelőtlenül viselkedtek, de tagadhatatlan, hogy vannak jó meglátásaik is. „Valóban készen áll az Obamacare a bevetésre? Nem kellene átalakítani az adórendszert és a jóléti programokat? Itt az idő, hogy politikusaink végre tárgyalóasztalhoz üljenek. Ha ez megtörténik, akkor nemcsak hogy újraindulhat a kormányzat, de elkerülhetjük a fizetésképtelenséget, és talán ismét emelt fővel járhatunk a világ színpadán.”

CNN (Cnn.com), The Washington Post (Washingtonpost.com), National Review (Nationalreview.com), Fox News (Foxnews.com)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.