Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Augusztus 15. 12:28, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Szerdától mindkét Diákhitel igényelhető

Szerdától mindkét Diákhitel igényelhető

Az idei tanévtől az önköltséges vagy állami részösztöndíjas hallgatók a "Diákhitel1" mellett a kötött felhasználású "Diákhitel2"-t is felvehetik, amely kizárólag a képzési díj kiegyenlítésére használható fel - közölte a Diákhitel Központ Zrt. egyben bejelentve, hogy szerdától mindkét konstrukció igényelhető.

A közlemény szerint az első hiteligénylési periódus augusztus 15-től szeptember 17-ig tart.
A "Diákhitel2" kamatlába 2012. október 15-étől évi 2 százalék, a piaci kamat 2 százalék feletti részét az állam kamattámogatás formájában állja a diákok helyett. A hallgató itt legfeljebb akkora összeget vehet fel, amekkora az intézmény felé fennálló fizetési kötelezettsége. Az igényelt hitelt a Diákhitel Központ közvetlenül az egyetemnek vagy a főiskolának utalja, így biztosítva, hogy kizárólag a képzés díja egyenlíthető ki belőle.
A "Diákhitel2" kötelező törlesztési hányada - a hallgatói jogviszony megszűnésének időpontjában fennálló tartozás függvényében - egymillió forint alatti tartozásnál 4, egy és kétmillió forint között 5, kettő és hárommillió forint között hét, három és négymillió között 9, míg négymillió forint felett 11 százalék.
A szabad felhasználású Diákhitellel kapcsolatban fontos változás, hogy azok a hallgatók, akik 2012. augusztus 15-ét követően kötik meg hitelszerződésüket, havonta maximum 50 ezer forint összegű kölcsönt igényelhetnek - hívja fel a figyelmet a Diákhitel Központ. A korábban kötött kölcsönszerződéseknél ez a maximum csak a költségtérítéses képzésben tanulóknak érhető el, az államilag finanszírozott hallgatók továbbra is maximum havi 40 ezer forinthoz juthatnak hozzá. A köztes felvehető összegek változatlanok, továbbra is havonta 15, 21, 25, 30, 40 ezer forint igényelhető.
A "Diákhitel2" bevezetésével "várhatóan megnövekvő ügyfélforgalom gördülékeny kiszolgálása érdekében" új ügyfélszolgálatot nyit a Diákhitel Központ a KÖKI Terminálban - olvasható a közleményben. Az idei tanévre vonatkozó hiteligényléseket ugyanakkor kizárólag a Diákhitel elektronikus ügyintézési felületén, a www.diakhiteldirekt.hu oldalon keresztül lehet lebonyolítani.
A szükséges nyomtatványokat is az utóbbi oldalon lehet kitölteni, amelyet kinyomtatva, aláírva, a Diákhitel Központtal partner pénzintézetekben, takarékszövetkezetekben, postahivatalokban vagy felsőoktatási intézményekben kell leadni - tájékoztat a központ.

Címkék: Gazdaság-oktatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.