Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. December 02. 07:17, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Tavaszra eltűnik a vörösiszap

Tavaszra eltűnik a vörösiszap

Tavaszig megtisztítják meg a Torna patak és a Marcal folyó medrét a vörösiszaptól. Az október 4-i katasztrófa a Marcalon okozott nagyobb pusztítást, a timföldgyárból ugyanis már korábban is került lúgos víz a Tornába, így ott kisebb

Csonki István, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, a medertisztítást nem befolyásolja a fagy, mert a gépek ilyen időben is tudnak dolgozni. Mint mondta, körülbelül 70 ezer köbméter iszap rakódott le a Torna patak és a Marcal folyó medrében, de tavaszig megtisztítják azokat. Eddig a vízügyi igazgatóságok több mint félmilliárd forintot fordítottak a kárelhárításra, ez elsősorban a gipsz és a sav felhasználását jelenti, ehhez jön majd még hozzá a medertisztítás.

Illés Zoltán államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta: a külterületek – mintegy 1000 hektár – mentesítését sem befolyásolja a hideg időjárás. A munkálatok még hónapokig tartanak, utána pedig energianövényekkel, elsősorban fás szárúakkal, ültetik be a területet. Mint fogalmazott azért, mert az ajkai hőerőmű alkalmas arra, hogy a fás szárú növényekből előállított pelletet és biobrikettet elégesse, így eladásukból a földtulajdonosoknak bevételük lehet. Ehhez azonban először mentesíteni kell, majd beültetni a területet és egy pellet üzem felállítása is szükséges. Mindez 10-15 milliárd forintba kerül, amelyhez uniós forrásra pályáznak.

A tájékoztatón részt vett a Mal Zrt korábbi vezérigazgatója is. Baksa György 1988 és 2002 között irányította a vállalatot. Nyilatkozni azonban a felelősség kérdéséről nem akart. Mint mondta: nehéz adatok nélkül bármit is mondani erről. Hangsúlyozta, hogy az ő irányítása alatt is volt, hogy a tározókon szivárgott át a vörösiszap, de akkor mindig beavatkoztak. Hozzátette: nem lehet kijelenteni, hogy minden előírás betartása mellett, nem történhet ilyen tragédia.

Túllépte a határértéket a szennyezettség

Korábban a kolontári, szerdán a devecseri polgármesteri hivatalnál volt magasabb a légszennyezettség az egészségügyi határértéknél. A vizsgálatokat a település polgármesteri hivatalánál végezték, a mérési eredmények itt a normál – 50 mikrogramm per köbméter – szállópor-koncentráció helyett 58.2-t mutattak. (pr)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.