Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Szeptember 03. 09:02, kedd | Helyi

Tippek búvároknak, a horvátországi, adriai merülésekhez

Tippek búvároknak, a horvátországi, adriai merülésekhez

Horvátországban már évszázados hagyománya van a búvárkodásnak.

A tengerparti települések, de főként a szigetek lakói régen főként halászatból éltek, ami meglehetősen veszélyes mesterség volt, hiszen akkoriban mindössze egy szigonnyal, mindenféle védőfelszerelés nélkül merészkedtek a mélybe.

Az első búváriskola 1943-ban nyílt Vis szigetén, nem sokkal később pedig már igazi búvárklubok alakultak a part menti településeken: az elsőket az 1950-es években alapították Splitben, illetve Pulában. Akármikor belevághatunk a merülésbe, hiszen a horvát partok mentén már számtalan búváriskola van, és rengeteg izgalmas merülőhely található.

Fontos azonban ismerni a szabályokat és tisztában lenni a veszélyekkel is, hiszen jócskán vannak tiltott és veszélyes területek, nehezen megközelíthető víz alatti barlangok, hajóroncsok. Viszont aki betartja az előírásokat, csodálatos kékségekbe ereszkedhet, és változatos élővilágot ismerhet meg közvetlen közelről.

A horvát autópályadíj kalkulátor segítségével, könnyedén ki tudja számítani, hogy mennyibe kerül eljutni úti céljához a horvát autópályákon!

A legfontosabb, hogy legyen búvárigazolvány!

Az adriai búvárkodáshoz kötelező elvégezni egy búvártanfolyamot, és ezután meg kell szerezni a horvát búvárszövetségen keresztül a búvárigazolványt is. Fontos tudni, hogy az ideiglenes búvárigazolványok nem érvényesek Horvátországban, és az egyéni merülésekhez további engedélyek szükségesek.

Ahol nem merülhetünk

A búvárigazolvány megszerzése nem jelenti azt, hogy onnantól fogva bárhol, bármikor belecsobbanhatunk a mélységbe. Nem lehet merülni a nemzeti parkoknál, és értelemszerűen a kikötők és a hajó-útvonalak közelében, kivéve egyes csoportos merüléseket.

Hol lehet megtanulni a merülést?

Ha elszántuk magunkat, és hajlandóak vagyunk rászánni a tanfolyamra, a felszerelésre és a búvárkodásra a szükséges tekintélyes összeget, akkor számtalan part menti településen találhatunk megfelelő búvárcentrumo. A Scuba Schools International (SSI) például Horvátországban 38 oktatóbázist üzemeltet. A tanfolyamok nem olcsóak, 100-300 eurót kell leperkálni, de maga a merülés is pénzbe kerül, 25-40 eurót kell fizetnünk érte. Szerencsére azonban az SSI bázisain általában bankkártyát is elfogadnak, így nem kell nagyobb összegű készpénzzel készülnünk.

A kártyát könnyen magunkkal vihetjük a mélybe is, a búvárfelszereléseket árusító boltokban beszerezhetőek olyan derékra csatolható zsebes övek, amelyek még nagy mélységben is képes szárazon tartani például az iratokat, bankkártyákat.

Íme, néhány tipp azoknak, aki kedvet kaptak egy kis adriai búvárkodáshoz:

Kornati szigetek

Lenyűgöző szépségű víz alatti világ várja a búvárokat a szigetek körül. A számtalan apró kopár, fehér sziklás szigetből és zátonyból álló szigetvilág nagyon gazdag korallokban, szivacsokban, és számos egyéb állat- és növényfajban is gyönyörködhetünk. A valódi profik pedig akár 65 méter mélységig is merülhetnek.

Paklina szigetek

Ha valaki egy igazi az eldugott búvárparadicsomba vágyik, mindenképp erre vegye az irányt! A kisebb területű szárazföldekből álló Paklina szigetekhez még komp sem jár, így a helyi utazási irodák vagy a búvárklub hajóival lehet elérni őket. Kezdő és profi búvároknak is ideális helyszín, hiszen majdnem ötven méterig is lehet merülni, de azok is csodás dolgokat láthatnak, aki nem merészkednek annyira mélyre, ugyanis elképesztően nagy, 30-35 méteres a víz alatti látótávolság.

Brac sziget

Tapasztalt búvároknak ajánljuk a csodálatos élményeket kínáló a Lucice barlangi merülést. A barlangnak két bejárata van, az egyik három, másik pedig hat méteres mélységben. A főbarlang mellett öt kisebb barlang is található, amiket alagutakon keresztül lehet megközelíteni. A Lucice Cave területén akár 25 méter mélységig lehet merülni, de lelkiekben – és felszerelés szempontjából is - fel kell készülni a teljes sötétségre, az alagutakba ugyanis a napfény már egyáltalán nem jut le.

Rovinj

Az Isztriai félsziget környéke a Baron Gautsch komphajón kívül nem a legizgalmasabb búvárkodás szempontjából, hiszen a tenger sekély, és nem is annyira áttetsző, mint az Adria már részein. Amit érdemes megnézni, az a Baron Gautsch komphajó roncsa, ami azonban izgalmas kalandokat kínál, ezért több búvárklub is kínál hozzá teljes körű szolgáltatásokat: szállást, oktatást, felszerelést. A vérbeli kincskeresők nitroxos merülésekre is vállalkozhatnak: megfelelő felügyelettel így hosszabb ideig lehet a megfelelő mélységben tartózkodni.

Pelsejac-félsziget

Látott már tenger mélyére süllyedt római gályát vagy katonai hajóroncsot? Split és Dubrovnik között nem mindennapi kalandok várják a tenger alatt: felfedezhetjük az egykori római gálya maradványait, de aki gyakorlott búvár, az megkeresheti a második világháború alatt aknára futott Taranto kereskedelmi hajó szétszóródott roncsait, illetve a német katonai hajóroncsot is, ami 30-40 méter mélységben nyugszik.

Elafiti szigetek

A kihívások kedvelői Dubrovnikból rövid hajóúttal közelíthetik meg az Elafiti szigetcsoport, amelyek közül csupán három lakott, és csak az egyiken bérelhető szállás, méghozzá egy 1873-ban épült világítótoronyban. A búvárok számára valódi paradicsom található itt: a hosszú víz alatti fal, függőleges magassága 3 és 78 méter között van, és számtalan hal, korall, alga tenyészik rajta. Sőt, 26 méter mélységben egy barlang is található, de ide kizárólag speciális felszereléssel és kellő gyakorlattal lehet bemenni. Az igazi látványosság még lejjebb található: mintegy 50 méter mélységben pompázik a vörös korall, amiből a helyiek csodálatos korallékszereket
készítenek.

Roncsmerülések: az 5 legérdekesebb elsüllyedt hajóról pedig itt olvashatsz.

Nézze meg a horvátországi autópálya ár kalkulátor segítségével, hogy mennyibe kerül eljutni úti céljához a horvát autópályákon!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:14, szombat | Helyi

Az életed egy hajó – Mit gondolsz, megfelelően kormányozod?

2024. Április 20. 08:13, szombat | Helyi

Nagyüzemben a traffipaxok

Lakott területen belül fülelték le a legtöbb gyorshajtót Győr-Moson-Sopron vármegyében.

2024. Április 20. 07:15, szombat | Helyi

Hány méter palacsintát bírsz megenni? – rekordra készülnek a nyúliak

Hány palacsintát bírsz megenni? Hármat, négyet, ötöt vagy akár többet? És ha méterben kérdezzük?

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.