Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. December 25. 07:17, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Több településen térdig ér a víz

Több településen térdig ér a víz

Térdig ér a víz több Bács-Kiskun megyei településen. Az enyhe időjárás miatt mindenhol elolvadt a hét elején esett nagy mennyiségű hó, a belvízzel elöntött területeken a víz óriási károkat okozott. Jelenleg 15 megyében kell védeke

Több ezer homokzsákot töltöttek meg a Kiskunfélegyházához közeli Pálmonostorán. November óta folyamatosan védekeznek a belvíz ellen, de az elmúlt napok enyhe időjárása után elolvadt hó miatt a víz utcákat borított el, házakat öntött el. A településen élők szinte ki sem tudnak menni a házaikból.

A településen megállás nélkül szivattyúznak, de az elolvadt hó miatt már több helyen az utcákon is térdig érő víz van, ami már a lakóházakat is fenyegeti.

A külterületeken még rosszabb a helyzet. Több tanyát meg sem lehet közelíteni, számos ház dőlt össze, vált lakhatatlanná. Pálmonostora mellett épp akkor dőlt ki egy ház fala, amikor a család otthon volt.

Pálmonostorán a helyi lakosok, a tűzoltók, a katasztrófavédelmi szakemberek és az önkormányzat szakemberei a nap 24 órájában folyamatosan dolgoznak. A védekezésre az önkormányzat ugyan a vis maior alapból kap pénzt, de azt gépbeszerzésre, szivattyúvásárlásra nem tudja elszámolni.

- Az is fájó pont, hogy a vis maior keretből új árkok kialakítása sem lehetséges, az ugyanis a megelőzés kategóriájába tartozik - mondta a hírTV-nek Rádiné Gémes Ildikó, Pálmonostora polgármestere.

A mezőgazdaságban is óriási károkat okoz a belvíz. Országosan közel 260 ezer hektárt borít belvíz, ebből 150 ezer vetés-szántó terület, de a dél-alföldi megyékben a bejárhatatlanság a teljesen átitatott, mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület ennek akár a kétszerese is lehet. (rá)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.