Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. December 14. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Többet árt, mint használ a Wikileaks adatszivárogtatása - állítják az amerikaiak

Többet árt, mint használ a Wikileaks adatszivárogtatása - állítják az amerikaiak

Friss közvélemény-kutatási adatok szerint az amerikaiak többsége a közérdekre nézve veszélyesnek tartja, hogy a Wikileaks a közelmúltban nagy mennyiségű, titkosnak minősített államhivatali iratot szivárogtatott ki.

Fókuszban a közérdek

A Pew Research Center hetente megjelenő, médiatartalommal foglalkozó felmérésében a Wikileaks által a napokban kiszivárogtatott több ezer titkos kormányzati kommunikációs irat megítélését is vizsgálta december első hetében. Az eredmények szerint a titkos iratok kiszivárogtatásáról szóló híreket követő fogyasztók többsége nem helyesli a Wikileaks tevékenységét. Tízből hat válaszadó úgy véli, a titkosított dokumentumok nyilvánosságra hozatala a közérdekre nézve káros és veszélyes. Csak tízből három megkérdezett gondolja úgy, hogy az információk közlése hasznos a közérdek számára. Ez az arány egészen más képet fest a 2010 augusztusában készített hasonló megkérdezéshez képest, amikor is a Wikileaks az afganisztáni háborúhoz kapcsolódó titkos dokumentumokat hozott nyilvánosságra. Néhány hónappal ezelőtt ugyanis sokkal jobban megosztotta az amerikaiakat az ügy, mint most: akkor 42 százalék támogatta a Wikileaks lépését, 47 százalék veszélyesnek minősítette.

A kutatás szerint az amerikaiak többsége pártszimpátiától függetlenül elítéli a nemzetközi politikai kapcsolatokkal is foglalkozó diplomáciai iratok napokban történt kiszivárogtatását, igaz eltérő mértékben teszik ezt. Legnagyobb arányban a republikánus szavazók tartják veszélyesnek a dokumentumok nyilvánossá válását: tízből ketten helyeslik, háromnegyedük azonban helytelennek tartja. A demokrata és független szavazók 36-36 százalékos arányban helyeslik, az előbbiek 53, az utóbbiak 57 százaléka viszont elítéli.

Média kontra médiafogyasztók

A News Interest Index adatai szerint az amerikai sajtó a hírek 16 százalékában foglalkozott a nyilvánosságra hozott dokumentumokkal az adott héten, amely híreket a médiafogyasztók 30 százaléka követte figyelemmel. A sajtótartalmak megoszlását tekintve így ez az ügy lett a média által legtöbbet tárgyalt téma, a fogyasztók érdeklődését tekintve azonban valamelyest elmaradt a gazdaság, az adóvita, a koreai konfliktus és a költségvetési hiány kérdései mögött.

Az amerikai nézők, hírolvasók 39 százaléka érezte ügy, hogy a Wikileaks-ügy tálalásánál a sajtó megtalálta az egyensúlyt a tikos iratok közlése során. A megkérdezettek 38 százaléka azonban úgy vélte, a média túl sokat közölt, 14 százalék pedig úgy látja, az újságírók túl sok adatot tartottak vissza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.